Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pinselilje

Narcissus poeticus

Slektsnavnet Narcissus er etter den greske ynglingen Narkissos, som var så betatt av sin egen skjønnhet ved synet av sitt speilbilde i en kilde, at han tærte bort og døde. Han ble straffet for sin grusomhet mot fjellnymfen Ekko, som elsket han forgjeves. På hans dødssted vokste det opp en plante som ble kalt opp etter han. Artsnavnet poeticus betyr poetisk (pinseliljen regnes som den ekte narcissen). Både pinselilje og påskelilje (N. pseudonarcissus) blir ofte kalt narsisser. Det svenske navnet er pingstlilja og engelske navn er Poet’s Narciss og Poet’s Daffodil.

Hjemsted/Opphav Pinselilje er heimehørende i Sør-Europa, hvor den vokser oppe i fjellet på fuktige enger

Lav, løkplante med en liten, bred løk, rosettstilte, lange blad og trompetformede, hvite blomster med en gul bikrone på lange stengler i mai-juni. Verdifull rabatt og snittplante. Klimasone: H6.

  • Narcissus poeticus Pinselilje

  • Pinselilje

  • Narcissus poeticus Pinselilje

  • Narcissus poeticus Pinselilje

  • Narcissus poeticus Pinselilje

  • Narcissus-poeticus

  • Narcissus-poeticus

Plantebeskrivelse

35-50 cm høy, løkplante med en ca. 4 cm bred løk. Rosettstilte, jevnbrede, grågrønne blad som kan bli 40 cm lange og 5-10 cm brede. Bladene utvikles samtidig med blomstene. Trompetformete, 3-6 cm brede blomster med hvite kronblad og en liten blekgul bikrone med rød kant, som sitter på en lang blomsterstengel. Blomstring i mai-juni. Sterk duft.

Vekstkrav og klimasone

Pinselilje trives best i veldrenert, men jevnlig fuktig, lett, humusrik jord i sol og halvskygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H6. Den kan dyrkes over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Pinseliljer egner seg godt som gruppeplante i rabatter med sene stauder, før planting av sommerblomster. Den er også god som underplanting mellom trær og busker, og til grupper i plener som klippes først ut i juni. Også god til snitt. Mange planter pinseliljer i potter.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk er i september eller begynnelsen av oktober. Leggedybde er 15-20 cm og avstand mellom løkene er 10 cm. Pinseliljer bør få vokse i fred. Når de slutter å blomstre eller viser andre åpenbare tegn på at de står for trangt, graves løkene opp og plantes om i ny jord.

Allergi- og giftfare

Narcissus har en giftig cellesaft og personer som arbeider med løker og planter kan få hudreaksjoner. Disponerte personer kan få problemer med plantenes kraftige duft.

Men problemene er ikke så alvorlige at dyrking frarådes. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres ved fradeling av sideløker fra etablerte planter.

Sorter

Det finnes flere navnesorter i blå og hvite fargenyanser.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss