Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ramsløk

Allium ursinum

Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet ursinum stammer fra det latinske ordet ursus (bjørn), og betyr at den er elsket av bjørn, men betydningen er noe uklar. Også i Sverige heter planten ramslök og i England brukes blant annet navnene ramson og bear’s garlic.

Hjemsted/Opphav Ramsløk er viltvoksende i Europa og Asia, og dyrkes som hageplante i Nord-Amerika.

Viltvoksende løkplante med lansettformede blad og små, hvite, stjerneformede, duftende blomster i flate skjermer mai-juni. Egnet plante for skogholt. Klimasone: H6.

  • Allium ursinum (Ramsløk) Foto: Tiril Myhre Pedersen, Artsdatabanken

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, løkplante med en hvit, 4 cm lang løk. Fra løken vokser det opp 2-3 grønne, tungeformede eller bredt lansettformede, 2-5 cm lange blad med lange bladskaft som er vridd en halv gang. Bladene ligner liljekonvallens blad. Hvite, stjerneformede, 1 cm brede, duftende blomster sitter i en flat skjerm i et antall mellom 6 og 20, i mai-juni.. Frukta er en kapsel. Ramsløk opptrer ofte i store bestand med en kraftig løklukt.

Vekstkrav og klimasone

Ramsløk trives best på skyggefulle steder med næringsrik jord, gjerne på steinete grunn i løvskog og under berg.

Planten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Ramsløk er en god plante i skogholt. Den sprer seg så raskt og vokser så tett at den holder det meste av ugras borte. Ramsløk er blitt kalt «vill hvitløk» på grunn av den sterke løklukta, og den er en viktig medisinplante. I Norge finnes ramsløk i kyststrøk fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Ramsløk formeres med deling eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss