
Sibirblåstjerne
Scilla sibiricaEt synonymt navn er russeblåstjerne. Slektsnavnet Scilla, av gr. skilla, som egentlig er navnet på strandløk. Artsnavnet sibirica betyr fra Sibir (heimland). Det svenske navnet er rysk blãstjãrna, mens det engelske navnet er siberian squill.
Lav, løkplante med en liten, bred løk, rosettstilte, linjeforma blad og blå, stjerneforma, hengende blomster i april-mai. Verdifull og villig plante i fjellhager og rabatter. Klimasone: H7.
Plantebeskrivelse
10 – 20 cm høy løkplante med en oval, 1,5-2 cm bred løk. Rosettstilte, linjeforma blad, som visner etter blomstring. Klart blå, stjerneformete, 1 cm brede, hengende, kuppelformete blomster i april- mai. Blomsterstengelen er flat på den ene siden og rund på den andre.
Vekstkrav og klimasone
Russeblåstjerne har ingen spesielle jordkrav, men den trives best i veldrenert, men ikke for tørr jord i sol eller halvskygge. Overflødig vatn må få renne bort.
Planten tilrås plantet til klimasone H7. Den kan dyrkes over det meste av landet vårt.
Bruksområder
Blåstjerne er en god plante i fjellhagen, steinpartier, plener, naturmark og under trær og busker samt langs kanter av bed.
Planting og stell av løken
Riktig leggetid for løk er september-oktober. Leggedybde er 10-12 cm og avstand mellom løkene er 5 cm. Deling eller omplanting bør foregå på sensommeren eller høsten. Den bør få stå urørt på samme plass i årevis.
Allergi- og giftfare
Scilla er en giftig plante, men det fines ingen rapporter om helseproblemer med dyrking av planten. Plantesafta inneholder hud- og slimirriterende stoffer. Snittblomster av duftende sorter kan lage vansker for duftoverfølsomme personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Den formeres ved fradeling av sideløker eller frø.
Sorter
Det finnes en hvit form med navn ‘Alba’ med hvite blomster.