Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Snøklokke

Galanthus nivalis

Slektsnavnet Galanthus kommer av gresk gala, som betyr melk og anthos, som betyr blomst (blomsten er hvit). Artsnavnet nivalis betyr ved snø eller i snø. Planten blomstrer svært tidlig om våren, ofte mens det enda er snø. Det svenske navnet er snõdroppe og i England brukes navnet commen snowdrop.

Hjemsted/Opphav Snøklokke hører naturlig heime i området rundt Middelhavet og I Lilleasia, hvor den vokser i skoger blant grus og stein, ved vassdrag.

Lav, løkplante med en hvit løk, rosettstilte, blågrønne, smale blad og hvite, hengende klokkeforma blomster, i mars-april. Verdifull og villig vårplante i fjellhager og rabatter. Klimasone: H7.

  • Snøklokke (Galanthus nivalis) bak kuleprimula.

  • Galanthus nivalis (Snøklokke)

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy løkplante med en rund, 1,5-2,5 cm lang og 1-2,5 cm bred, skittenhvit løk. Rosettstilte, blågrønne, linjeforma blad med en 8 mm bred, langsgående fure. Hvite, hengende, klokkeforma blomster i mars-april. I blomsten er blomsterdekkbladene vokst sammen til en ring ved grunnen. De ytre kronbladene er sprikende, mens de indre et kortere med en gulgrønn flekk.

Vekstkrav og klimasone

Snøklokke trives godt i en lettere, veldrenert, moldrik leirjord i halvskygge til skygge, der det ikke blir for varmt om sommeren. Men planten vokser også godt i andre jordtyper som kan holde på fuktigheten.

Planten tilrås plantet til klimasone H7. Den kan dyrkes over det meste av landet vårt.

Bruksområder

Snøklokke er et vårtegn som plantes i fjellhager, steinpartier, i plen, under trær og busker og i naturmark (villflor) m.m. Den plantes også i rabatter mellom busker og andre stauder. Snøklokke bør plantes i grupper. De brukes også til snitt og driving. Den er forvillet på Vestlandet.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk som er kjøpt, er i september. Løk av snøklokke tåler ikke å ligge og tørke. Kjøpt løk kan med fordel legges i lunkent vann i noen timer før de legges, slik at de etablerer seg rasker. Leggedybde er ca 8 cm og avstand mellom løkene er 4-5 cm. Den kan stå urørt i årevis. Dersom de tas opp og deles, bør dette gjøres etter at de har visnet ned.

Allergi- og giftfare

Galanthus er en giftig plante. Men risikoen for å komme ut for forgiftninger ved normal hobbydyrking, er svært liten. Derfor frarådes ikke dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres ved sideløker og med frø. Maur er gode frøspredere.

Sorter

Det finnes flere navnesorter av snøklokke. Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’, som har hvite, fylte blomster.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss