Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Snøklokke

Galanthus nivalis

Slektsnavnet Galanthus kommer av gresk gala, som betyr melk og anthos, som betyr blomst (blomsten er hvit). Artsnavnet nivalis betyr ved snø eller i snø. Planten blomstrer svært tidlig om våren, ofte mens det enda er snø. Det svenske navnet er snõdroppe og i England brukes navnet commen snowdrop.

Hjemsted/Opphav Snøklokke hører naturlig heime i området rundt Middelhavet og I Lilleasia, hvor den vokser i skoger blant grus og stein, ved vassdrag.

Lav, løkplante med en hvit løk, rosettstilte, blågrønne, smale blad og hvite, hengende klokkeforma blomster, i mars-april. Verdifull og villig vårplante i fjellhager og rabatter. Klimasone: H7.

  • Snøklokke (Galanthus nivalis) bak kuleprimula.

  • Galanthus nivalis (Snøklokke)

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy løkplante med en rund, 1,5-2,5 cm lang og 1-2,5 cm bred, skittenhvit løk. Rosettstilte, blågrønne, linjeforma blad med en 8 mm bred, langsgående fure. Hvite, hengende, klokkeforma blomster i mars-april. I blomsten er blomsterdekkbladene vokst sammen til en ring ved grunnen. De ytre kronbladene er sprikende, mens de indre et kortere med en gulgrønn flekk.

Vekstkrav og klimasone

Snøklokke trives godt i en lettere, veldrenert, moldrik leirjord i halvskygge til skygge, der det ikke blir for varmt om sommeren. Men planten vokser også godt i andre jordtyper som kan holde på fuktigheten.

Planten tilrås plantet til klimasone H7. Den kan dyrkes over det meste av landet vårt.

Bruksområder

Snøklokke er et vårtegn som plantes i fjellhager, steinpartier, i plen, under trær og busker og i naturmark (villflor) m.m. Den plantes også i rabatter mellom busker og andre stauder. Snøklokke bør plantes i grupper. De brukes også til snitt og driving. Den er forvillet på Vestlandet.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk som er kjøpt, er i september. Løk av snøklokke tåler ikke å ligge og tørke. Kjøpt løk kan med fordel legges i lunkent vann i noen timer før de legges, slik at de etablerer seg rasker. Leggedybde er ca 8 cm og avstand mellom løkene er 4-5 cm. Den kan stå urørt i årevis. Dersom de tas opp og deles, bør dette gjøres etter at de har visnet ned.

Allergi- og giftfare

Galanthus er en giftig plante. Men risikoen for å komme ut for forgiftninger ved normal hobbydyrking, er svært liten. Derfor frarådes ikke dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres ved sideløker og med frø. Maur er gode frøspredere.

Sorter

Det finnes flere navnesorter av snøklokke. Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’, som har hvite, fylte blomster.