Snøkrokus (Ametystkrokus)
Crocus tommasinianusEt synonymt navn er ametystkrokus. Slektsnavnet Crocus kommer av det greske ordet krokos, som betyr safran. Safran er et krydder som fremstilles av arrene hos blomsten av safrankrokus. Artsnavnet tommasinianus er etter den italienske botanikeren Muzio Guiseppe Spirito de Tommasini (1794-1879). Også i Sverige heter planten snökrokus og i England er noen navn Woodland Crocus, Early Crocus og Tommasini's Crocus.
7-8 cm høy, flerårig knollvekst med en små, runde knoller, uten stengler, grunnstilte, linjeformete, grønne blad, som kommer før blomstene og små, stjerneformete lys t fiolette blomster med oransje pollenbærere. Vårblomstring i mars-april. Fjellhageplante, som også er god under trær og busker. Klimasone: H7.
Plantebeskrivelse
7-8 cm høy, flerårig knollvekst uten stengler med små runde knoller. Krokusknollen danner kraftige røtter og nye knoller dannes over de gamle knollene. De gamle visner bort når de nye knollene har fått tilstrekkelig med næring.
Grunnstilte, linjeformete, grønne, 3-4 mm brede blad, Hver knoll danner oftest 3-4 blad. Bladene kommer før blomstene.
Små, stjerneformete, lys fiolette blomster med et håret svelg, pollenbærere med hvite pollentråder, bleke oransje pollenknapper og et oransje arr. Lange, tynne, sølvgrå blomsterknopper før blomstring. Griffelen er lang, trådformet, med tre arr som er linje- eller kjegleformet og tannet. Blomstring tidlig om våren i mars-april.
Vekstkrav og klimasone
Snøkrokus stiller ingen store krav til jorda, bare den er veldrenert. Den trives best i en sandrik, næringsrik, kalkrik moldjord i sol, halvskygge eller bra med skygge. Krokus kan stå urørt i årevis. Men bladene må ikke fjernes før de visner ned etter blomstring.
Crocus tommasinianus tilrås plantet til klimasone H7. Den kan dyrkes over det det meste av landet vårt.
Bruksområder
Snøkrokus er en verdifull vekst i fjellhager og plener, og til forvilling under trær og busker med noe skyggefulle forhold.
Planting og stell av knoller
Riktig plantetid for knollene er om høsten i september-oktober, så snart knollene er å få i handelen. Det er vanlig å plante krokus i grupper. Leggedybde for knollene er 5-10 cm og med en planteavstand på 5-10 cm. Begynner det å bli trangt om plassen etter noen år, kan knollene graves opp sent i juli- august, og plantes på nytt. Også en eventuell deling gjøres på denne tid.
Allergi- og giftfare
Crocus har en plantesaft som kan virke irriterende på hud og slimhinner, og nervesystemet kan påvirkes om plantedeler spises. Innendørs dyrking av krokus kan medføre overfølsomhetsreaksjoner hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Crokus formeres ved fradeling av sideknoller fra morplanter på sensommeren eller høsten. Men planten vil også selvså seg på vokseplassen.
Noen sorter
Crocus tommasinianus ‘Albus’ er en sort med rent hvite blomster.
Crocus tommasinianus ‘Barr’s Purple’ er en sort med mørkt fiolette blomster.
Crocus tommasinianus ‘Ruby Giant’ er en sort med dyp fiolette lomster.
Crocus tommasinianus ‘Whitewell Purple’ er en sort med dypt rødfiolette blomster.