Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stjernehyasint

Camassia leichtlinii

Et synonymt navn er praktbjørnestjerne. Slektsnavnet Camassia kommer fra chinook, et nordamerikansk indianerspråk. Det opprinnelige ordet er squamash, som var indianernes betegnelse på Camassia-løken, som er spiselig o inngår i kostholdet deres. Artsnavnet leichtlinii er etter en tysk botaniker Max Leichtlin (1831-1910). I Sverige heter planten mörk stjärnhyacint og i England brukes navnene great camas og large camas.

Hjemsted/Opphav Stjernehyasint har sin opprinnelse fra det vestlige Nord-Amerika, der den vokser på enger i fjellet.

Høy løkplante med lange, relativt brede blad og stjerneformede, hvite eller blå blomster i nyanser i juni. Nøysom og villig plante. Klimasone: H4.

  • Camassia leichtlinii (Stjernehyasint)

Plantebeskrivelse

70-100 cm høy, løkplante med en oval eller kuleformet, 1,5-4 cm bred løk. Hver løk danner 4.6, grønne blad, som blir 20-60 cm lange og 5-25 cm brede. Fra løken vokser det opp en lang og kraftig stengel med stjerneformede, hvite eller blå blomster i ulike nyanser, som er rettet oppover. De ytre blomsterdekkbladene har 5-7 nerver på utsida. Blomstring i juni.

Vekstkrav og klimasone

Stjernehyasint er en nøysom og villig plante som vokser i de fleste jordtyper bare den er godt drenert, i sol og halvskygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H4. Dersom den plantes på en drenert plass, greier den seg over store deler av landet vårt på en lun og varm vokseplass. Den bør få stå på vokseplassen i mange år.

Bruksområder

Stjernehyasint blir ofte plantet inntil busker og mellom stauder for selvspredning. Den kan godt stå nær vann, bare det er god drenering og tørt om høsten og vinteren.

Planting og stell av løk

Stjernehyasint legges 12-15 cm dypt og 30-35 cm mellom løkene.

Vokseplassen kan med fordel være fuktig om våren og tørr om sommeren etter blomstringa.

Allergi- og giftfare

Stjernehyasint har ingen duft som kan forårsake duftoverfølsomhetsreaksjoner, og selv om planten inneholder stoffer som ved spising kan gi opphav til forgiftninger, så er risikoen for dette ved hobbydyrking svært liten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Stjernehyansint formeres med småløker på sensommeren eller på høsten. Også frø er mulig, men det tar flere år å få til blomstrende planter fra frø.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss