Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Våriris

Iris reticulata

Slektsnavnet Iris er det greske ordet for regnbue. og gudinnen for regnbuen hette Iris. Navnet har den fått på grunn av de fargerike blomstene. Artsnavnet reticulata betyr nettlignende, noe som kanskje viser det til knollens nettlignende skall. Også det svenske navnet er våriris og i England brukes navnet reticulated iris.

Hjemsted/Opphav Våriris hører naturlig heime i deler av Tyrkia, Iran, Irak og Kaukasus, hvor den vokser på karrig grus og stein, fra 600-2700 moh. All våriris som er i handelen hos oss er hybrider (krysninger) mellom flere arter, bl.a. histroides og reticulata.

Lav, knollvekst med en knoll med nettlignende skall, smale, grønne blad og blomster i varierende blånyanser, i mars-april. Verdifull og fjellhageplante. Klimasone: H4.

  • Våriris (Iris reticulata)

  • Våriris (Iris reticulata)

  • Våriris (Iris reticulata)

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy knollvekst med opprette, smale grønne blad. Bladene er like høye som blomstene under blomstringa, men de fortsetter å vokse etter blomstringa. Den lille knollen har et nettlignende skall. Blomster i varierende nyanser i blått, som er høye i forhold til høyden. Blomstene har smale blomsterdekkblad. Blomstring i mars-april.

Vekstkrav og klimasone

Våriris trives best I en veldrenert, men jevnt fuktig, lett, næringsrik, sandholdig jord på en solrik og varm plass. Gjødsles moderat årlig. Helst vil våriris ha en jevnt fuktig vår og en tørr sommer. God blomstring i flere år beror på om vokseplassen kan holdes godt fuktig hele våren, men helst knusktørt om sommeren.

Planten tilrås plantet til klimasone H4. Planten bør vinterdekkes med noe tørt materiale.

Bruksområder

Våriris plantes ofte i fjellhager, steinpartier og i rabatter.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk av våriris er i september-oktober. Leggedybde er ca 8 cm og avstand mellom løkene er 5 cm. Deling av løk bør skje om høsten

Allergi- og giftfare

Iris er en giftig plante, men det fines ingen rapporter om helseproblemer med dyrking av iris. Plantesafta inneholder hud- og slimirriterende stoffer. Snittblomster av duftende sorter kan lage vansker for duftoverfølsomme personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Våriris formeres ved fradeling av sideløker om høsten og med frø.

Sorter

Av de mange navnesortene som er i handelen kan nevnes ‘Harmony’, som har intenst blå blomster med tegninger i hvitt og gult, og ‘J. S. Dijt’, som har mørke rødfiolette blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss