Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårkrokus

Crocus vernus

Slektsnavnet Crocus kommer av det greske ordet krokos, som betyr safran. Safran er et krydder som fremstilles av arrene hos blomsten av safrankrokus. Artsnavnet vernus betyr som blomstrer om våren. Krokus blomstrer tidlig på våren. Også i Sverige kalles planten vårkrokus og i England brukes navn som dutch crocus og spring crocus.

Hjemsted/Opphav Vårkrokus hører naturlig heime i fjellstrøk I Sentral- og Sør-Europa. Hos oss dyrkes en rekke sorter.

Lav, knollvekst med en flatrund knoll, rosettstilte, smale blad og traktformede blomster i fiolette og hvite fargenyanser, i mars-april. Verdifull og villig vårplante i fjellhager og rabatter. Klimasone: H7.

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

  • Vårkrokus (Crocus vernus)

Plantebeskrivelse

6-10 cm høy, knollvekst uten stengler med en flatrund knoll som er omgitt av tørre blad. Krokusknollen danner svært kraftige røtter. Knollene danner nye knoller oppå de gamle. De gamle visner bort når de nye knollene har fått tilstrekkelig med næring. Derfor kan ikke gamle krokusknoller brukes til planting neste år.

Rosettstilte, smale, stive, 4-8 cm brede blad med innrullede kanter som dannes både under og like etter blomstring. Traktformede blomster i fiolette og hvite farger, ensfargete, stripete og flekkete. Blomsten, som er 6-8 cm lang, har et smalt kronrør som utvider seg til et håret, hvitt eller gultonet svelg. Krona har øverst 6 avlange fliker. Blomstring skjer straks telen har gått ut av jorda i mars-april.

Vekstkrav og klimasone

Vårkrokus stiller ingen større krav til jorda, bare den er veldrenert. Men den trives godt i en tørr, lettere, næringsrik jord i sol og halvskygge. Krokus kan stå urørt i årevis.  Men bladene må ikke fjernes før de visner ned etter blomstring.

Planten tilrås plantet til klimasone H7. Den kan dyrkes over det meste av landet vårt.

Bruksområder

Vårkrokus er en verdifull vekst i fjellhager, rabatter, under trær og busker, i plen, naturmark (villflor) eller nesten hvor som helst hvor vi vil ha litt farge tidlig om våren. Bunndekkeplante.  Den finnes forvillet I Norge.

Planting og stell av knoller

Riktig leggetid for løk av krokus er om høsten i september-oktober. Det er vanlig å plante krokus i grupper. Både leggedybde og planteavstand er 5-10 cm. Begynner det å bli trangt om plassen etter noen år, kan knollene graves opp sent i juli eller i august, og plantes på nytt. Også en eventuell deling gjøres på denne tid.

Allergi- og giftfare

Crocus har en plantesaft som kan virke irriterende på hud og slimhinner, og nervesystemet kan påvirkes om plantedeler spises. Innendørs dyrking av krokus kan medføre overfølsomhetsreaksjoner hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Vårkrokus formeres ved sideløker på sensommeren eller om høsten.

Sorter

Av vårkrokus dyrker vi en rekke navnesorter som er i handelen. ‘Jeanne d’Arc’, er en av de bedre med hvite blomster og ‘Peter Pan’, har  også hvite blomster. Sortene ‘Rembrance’ og ‘Flower Record’, har fiolette blomster. Pickwick’, er en vakker sort med blomster i hvitt og fiolett.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss