Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårpryd

Puschkinia scilloides

Synonyme navn er stjernevårpryd og Puschkinia scilloides var. libanotica. Slektsnavnet Puschkinia er etter en russisk kjemiker og oppdagelsesreisende ved navn Apollos A. Mussin-Pusjkin (1760-1805). Artsnavnet scilloides betyr lik Scilla (blåstjerne). Det svenske navnet er porslinshyacint, mens i England kalles den Lebanon squill og stripes squill.

Hjemsted/Opphav Vårpryd hører naturlig heime i Sentral-Asia, blant annet Lilleasia, hvor den vokser i kratt, på steinete steder og i enger på fjellet på opptil 3000 moh.

Lav, løkplante med en liten, hvit løk, linjeforma blad og lyst lyseblå blomster med en blå midtnerve i hyasintlignende klaser, i april-mai. Tidlig vårplante i fjellhager og rabatter. Klimasone: H7.

  • Puschkinia scilloides (Vårpryd)

Plantebeskrivelse

15-25 cm høy løkplante med en hvit, inntil 2 cm bred løk med gråbrunt, løstsittende dekkskjell. Hver løk danner 2 linjeforma, jevnbrede, 1,5-2 cm brede blad. Blomsterstengelen som er 15-20 cm høy, kan bære mellom 5 og 20 blomster, alt etter plantens vekstvilkår. De klokke- til hjerteformede blomstene, som er lyst lyseblå med en mørkere blå midtnerve på hvert blomsterdekkblad, er 1-2 cm brede og sitter i hyasintlignende klaser, i april-mai. Pollenbærerne i blomsten er vokst sammen. Planten har en litt ubehagelig lukt.

Vekstkrav og klimasone

Vårpryd stiller små krav, men den trives best på en veldrenert, sandblandet jord, på en lun, solrik plass. Den liker dårlig tung leirjord.

Planten tilrås plantet til klimasone H7. Den kan dyrkes over det meste av landet vårt.

Bruksområder

Vårpryd er en villig plante som gir et tidlig vårflor i fjellhager, i steinpartier, i rabatter og under busker og trær. Dessuten kan den dyrkes i potter og andre kar. Planten er vakrest når mange plantes sammen slik at de etter hvert danner tette matter.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk er fra september til tidlig oktober. Leggedybde er 10-12 cm og avstanden mellom løkene er det samme 5-10 cm. Den bør få stå i fred på vokseplassen i mange år.

Allergi- og giftfare

Vårpryd forårsaker ingen allegifare. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres ved deling av etablerte planter om høsten.

Sorter

Det finnes hvit form som heter ‘Alba’.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss