Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ambratre ‘Worplesdon’

Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'

Slektsnavnet Liquidambar er sammensatt av det latinske ordet liquidus = flytende og det arabiske ordet ambar = ambra (dvs. rav eller fossil harpiks). Ambra er en vokslignende masse med en god, moskuslignende lukt, som utvinnes av planten, og som brukes i produksjon av røkelse, parfyme og tyggegummi. Artsnavnet styraciflua betyr styraksbalsam. Noen engelske navn på treet er Sweet Gum, Red Gum, American Red Gum, American Sweet Gum, Bilsted, Copalm Baslsam og Satin Walnut.

Hjemsted/Opphav Liquidambar styraciflua er viltvoksende i sørøstlige deler av USA, nærmere bestemt fra Connecticut sørover til sentrale Florida og østlige Texas. Treet finnes så langt vest som Missouri, Arkansas og Oklahoma, og nordover til sørlige Illinois, i elvedaler som kan bli oversvømmet i perioder om våren. Treet ble innført til Europa i 1681. Sorten ‘Worplesdon’ kommer fra George Jackman, Worplesdon Nursery, Woking, England, I 1968.

15-20 m høyt, løvfellende tre med en pyramideformet, senere bred, halvåpen, uregelmessig krone. Skinnende, håndlappete, mørkegrønne blad med høstfarger i gult, rødt, oransje og lilla og små, duftende blomster. Vakkert parktre for en lun og varm plass. Klimasone: H3-4.

  • Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' (Ambratre 'Worplesdon') Foto: futureforests.ie

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med pyramideformet, senere bred, eggformet, halvåpen, uregelmessig krone. Greiner og kvister med mørkegrå, dypt furet bark og korkaktige vinger. Gulbrune, nakne glinsende vinterknopper.

Skruestilte, skinnende, mørkegrønne, 12-15 cm brede, 5-7 håndlappete blad med en lysere underside, et relativt langt bladskaft og med hår i nervevinklene. Høstfargen varierer fra gul til sterkt lysende rødt og nærmest purpurfiolett.

Små, uanselige, gulgrønne, særkjønnete blomster i mai-juni. Blomsterstanden består av hengende hunnblomster i tette hoder som støttes av høyblader og ytterst en endestilt, 5-8 cm lang samling med hannblomster.

Kapselfruktene er runde, 3-3,5 cm lange, pigget og som sitter på en lang stilk. Hver kapsel inneholder ett eller to frø med vinger.

Vekstkrav og klimasone

Ambratre trives best på varm, lun, solrik plass, i en jevnt fuktig, næringsrik, sandholdig, humusrik, gjerne leirholdig, nøytral til svakt sur, godt drenert jord. Treet kan godt vokse på jord som oversvømmes med vann i perioder.

Liquidambar styraciflua tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Ambratreet er et vakkert frittstående tre, som også plantes grupper i hager og parker. Treet er bra vindsterkt og tåler godt byluft. Kvister kan drives i blomst til jul og påske. Den er sjelden plantet her i landet. I Nederland og Tyskland er treet mye plantet i grøntanlegg. I USA er treet et viktig tømmertre og kjerneveden brukes i møbelindustrien og blir kalt «fløyelsvalnøtt». Fra veden utvinnes også duftende styraksolje.

Allergi- og giftfare

Det er ikke kjent noen helseproblemer ved hobbydyrking av ambratreet.

Beskjæring

Hos ambratreet benyttes skjæring bare til å fjerne døde greiner. Hos podete planter, blir det viktig å fjerne rotskudd fra grunnstammen, som ellers lett vil få overtaket på sorten.

Formering

Ambratreet formeres med frø og vegetativt ved poding.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss