Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Antarktissørbøk

Nothofagus antarctica

Et synonymt navn er kanelsørbøk. Slektsnavnet Nothofagus kommer av gresk nothos = uekte og fagus = bøk, og navnet kan oversettes med «falsk bøk fra Antarktis». Sørbøk erstatter bøk på den sørlige halvkule. Artsnavnet antarctica betyr Antarktis. I Sverige heter treet sydbök, mens engelske navn er Southern Beech og Antarctic Beech.

Hjemsted/Opphav Nothofagus antarctica er viltvoksende i sørlige deler av Andesfjella, i grenseområdene mellom Chile og Argentina, hvor treet vokser i høyder over 2000 m o.h.

10-15 m høyt, løvfellende, opprett tre med kraftige stammer og en kjegleforma krone, som blir bred etter hvert. Skinnende grønne blad, uanselig blomster og nøttefrukter. Parktre for en lun og varm plass. Klimasone: H3-4.

  • Nothofagus antarctica Foto fra Treportrettet av Ole Billing Hansen.

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, løvfellende, opprett tre med kraftige stammer og en smal, kjegleforma krone som etter hvert blir mer utbredt med en overhengende vekst. Mørkebrun strammebark med tallrike lyse, vannrette striper med korkporer (lenticeller). Unge skudd er rødbrune og helt dekt av filthår. Kastanjebrune, tilspissete, 6-10 mm lange vinterknopper. Rotsystemet er grunt.

Skinnende grønne, avlange eggformete, 3-10 cm lange blad med en avrundet bladspiss, kileforma bladgrunn og en bølget, fint sagtannet bladrand. Bladoversiden er finhåret, mens bladundersien er lysere med hår langs nervene. Bladet har 15-18 parallelle, tydelige nervepar. Den hårete bladstilken er 5-10 mm lang. Nylige utsprungne blad har en særpreget krydderduft. Bladene sitter i to rader på skuddet. Høstfargen er oransjegul.

Små, gulaktig blomster i mai-juni er nokså uanselige. Hver blomst er enkjønnet. Fruktene, som er små nøtter med et tynt skall, sitter i en hams som hos bøk (Fagus) og inneholder kantete frø.

Vekstkrav og klimasone

Antarktissørbøk trives best i jevnt fuktig, veldrenert, sandblandet moldjord på en lun, vindbeskyttet, solrik og varm plass. Treet trives best i sur jord, pH5-6.

Nothofagus antarctica tilrås plantet il klimasone H3-4.

Bruksområder

Antarktissørbøk er et vakkert frittstående tre som plantes i hager og parker, mest i de sørvestlige, kystnære områdene i Norge. Treet er ennå lite plantet hos oss. Planten brukes til dekorasjoner.

Allergi- og giftfare

Nothofagus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og opplysninger om helseskader er ikke kjent.

Beskjæring

Nothofagus tåler beskjæring godt, og kan bryte med nye skudd fra stamme og stubbe etter kraftig tilbakeskjæring eller felling.

Formering

Antarktissørbøk kan formeres med avlegging og med frø.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss