Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Balkannesletre

Celtis australis

Synonyme navn er Celtis excelsa og Celtis lutea, Slektsnavnet Celtis er et gammelt gresk navn på et annet tre. Artsnavnet australis betyr sørlig. Noen engelske navn er European Nettle Tree, Southern Nettle Tree, Mediterranean hackberry, Lote Tree og honeyberry,

Hjemsted/Opphav Celtis australis er viltvoksende i Middelhavsområdet, nærmere bestemt i Sørøst-Europa, Nord-Afrika og i Lilleasia.

7-10 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med ei rund, skjermforma, halvåpen krone, mørkegrønne, eggformete blad med en gul høstfarge. Park- og allétre. Klimasone: H3-4.

Plantebeskrivelse

7-10 m høyt løvfellende, ofte flerstammet tre med ei rund, skjermforma, halvåpen krone og grå, glatte greiner og stammer som etter hvert får en avflasende bark.

Mørkegrønne, ru, eggformete til elliptiske, 5-12 cm lange, helrandete, skarpt sagtannete blad med en svært lang, vridd spiss og en grågrønn underside. Høstfargen er gul.

Uanselige grønne blomster i april-mai. Runde, rødsvarte, 1 cm brede, bærlignende steinfrukter.

Vekstkrav og klimasone  

Balkannesletre trives godt i en godt drenert, god sandholdig mold- eller leirjord, på en solvarm plass. Treet tåler tørr jord, og vokser bra både i lett sur, nøytral og svakt basisk jord.

Celtis australis tilrås plantet til klimasone 3-4.

Bruksområder

Celtis egner seg som allé- og parktre. Treet er bra vindsterkt og det tåler å vokse i bymiljø, da det tåler luftforurensning. Videre er treet verdifullt for bier (honningplante) og for sommerfugler. På grunn av dyp rot plantes treet for å hindre erosjon på steder med fare for ras.

Allergifare

Celtis australis er ikke giftig for mennesker og dyr, og det er ikke funnet rapporter om helseplager ved dyrking av treet.

Beskjæring

Balkannesletre tåler beskjæring, men det trengs ingen regelmessig beskjæring, annet enn å fjerne skadde og døde greiner.

Formering

Celtis australis formeres med frø, som bør sås like etter høsting, med stiklinger eller med avlegging.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss