Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Duetre (Lommetørkletre)

Davidia involucrata

Slektsnavnet Davidia er etter den franske misjonæren David, som oppdaga treet nær Moupine i Kina i 1869. Artsnavnet involucrata betyr med svøpblad (blomsten). I Sverige heter treet näsduksträd, mens noen engelske navn er Dove Tree, Handkerchief Tree, Pocket Handkerchief Tree og Ghost Tree.

Hjemsted/Opphav Davidia involucrata er viltvoksende i vestre deler av Kina, nærmere bestemt i områdene Vest-Hupeh og Vest-Szechuan.

5-10 m høyt, løvfellende tre med en bred krone, skinnende grønne, grovtannete blad, eiendommelige, hvite blomster med to høyblad og kapselfrukter. Parktre for en lun og varm plass. Klimasone: H3-4.

  • Davidia involucrata (Duetre) Foto fra missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, løvfellende, kraftigvoksende tre med en bred krone, med kanelbrune langskudd og store vinterknopper.

Lysende grønne, brede, hjerteformete til eggformete, grovt sagtannete blad med en tett, silkehåra underside. Bladstilken er 4-7 cm lang.

Eiendommelig blomst som er omgitt av to hvite høgblad av ulik lengde, det lengste er hele 20 cm langt.  Blomstene sitter samlet i en brun kuleformet blomsterstand, i juni. Det kan ta hele 10-15 år før planten blomstrer.

Valnøttlignende, grønnlige med skjær av purpur, 3,5 cm lange kapselfrukter i enden av lange stilker. Frukta inneholder 3-5 frø.

Vekstkrav og klimasone

Duetre trives best i jevnt fuktig, veldrenert, sandblandet moldjord på en lun, solrik og varm plass. Treet trives både i svakt sur og svakt basisk jord.

Davidia involucrata tilrås plantet il klimasone H3-4.

Bruksområder

Duetre er et flott frittstående tre som plantes i hager og parker, gjerne foran en mørk bakgrunn. Treet er lite plantet i Norge.

Allergi- og giftfare

Davidia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og opplysninger om helseskader er ikke kjent.

Beskjæring

Duetre trenger ingen årlig beskjæring. Fjern syke, skadde, tette eller kryssende skudd og greiner.

Formering

Davidia kan formeres med skuddstiklinger, avlegging og frø. Men med frø kan det ta inntil 10 år før treet blomstrer.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss