Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fagerrogn

Hedlundia meinichnii (Sorbus meinichinii)

I 2017 publiserte botanikerne Alexander N. Sennikov og Arto Kurtto, et nytt forslag til inndeling og navnsetting av asalartene i slekta Sorbus, basert på historiske publikasjoner, herbarier og slektskapsforhold. Her blir asal inndelt i flere nye slekter og rogn er den eneste arten som beholder slektsnavnet Sorbus. Lid og Lids norske flora (2022), har alt tatt I bruk de nye slektsnavnene. Synonyme navn er Sorbus meinichii og Sorbus aucuparia var. meinichii. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet meinichnii er etter H. T. Meinich (1819-78), som var fylkesmann i Hordaland og Oppland. I Sverige heter treet fagerrönn.

Hjemsted/Opphav Fagerrogn finnes bare i Norge, og er dannet ved én eller flere krysninger mellom rogn (Sorbus aucuparia) og rognasal (Sorbus hybrida). Den finnes spredt langs kysten fra Leka i nord til Lindesnes i sør og inn til Ringerike i sørøst.

10-15 m høy løvfellende plante med en bred krone, ulikefinna blad, duftende, hvite blomster i halvskjerm og oransjerøde frukter. Allergivennlig, nøysomt og vindsterkt solitærplante. Klimasone: H6.

  • Sorbus meinichii (Fagerrogn) Foto Ole Billing Hansen

  • Sorbus meinichii (Fagerrogn) Foto: NIBIO Hansen.

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, løvfellende, flerstammet tre, eller en kraftig busk med bred krone. Fagerrogn er ytre sett en mellomting mellom rogn og rognasal. Den skilles sikrest fra rogn ved at endesmåbladet som er større og 3-lappet. Fra rognasal skiller fagerrogn seg ved at bladene har et mindre antall frie småblad.

Ulikefinnet blad med 4-6 par frie småblad og et lappet endesmåblad. Småbladene er avlange, lansettforma og sagtanna i øvre del av bladkanten. Gule og røde høstfarger.

Kremhvite, duftende blomster i brede halvskjermer i mai-juni. Oransjerøde bærfrukter (rognebær) i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Fagerrogn er et nøysomt tre som ikke stiller særlige krav til vokseplassen. Men treet trives best i godt drenert, sandholdig moldjord i sol og halvskygge.

Arten Sorbus meinichii tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Fagerrogn er et vakkert solitærtre som plantes mest i hager, parker og langs veier. Treet hører naturlig heime i naturområder. Treet er vindsterkt og tåler sjøsprøyt og tåler godt bymiljø. Planteavstand i gruppe: 5-10 m.

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Fagerrogn tåler sterk beskjæring, men det er sjelden nødvendig. Beskjæring gjøres helst om våren.

Formering

Fagerrogn formeres med frø (apomiktisk).

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss