Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Freemannlønn ‘Jeffersred Autumn Blaze’ ™

Acer x freemanii 'Jeffersred Autumn Blaze' ™

Tidligere synonyme navn, som er feilaktige, er Acer platanoides ‘Autum Blaze, Acer rubrum ‘Autumn Blaze’ og Acer sacharinum ‘autumn Blaze’. Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Et par engelske navn er Freeman Maple ‘Autumn Blaze’ og Acer x freemanii ‘Jeffersred’.

Hjemsted/Opphav Freemannlønn 'Jeffersred Autumn Blaze' er en hunnklon (krysning) som ble oppdaget av Glenn Jeffers på slutten av 1960-taller og som ble markedsført i 1980 av Jeffers Nursery, Fostoria, Ohio, i USA.

12-15 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med en bred, pyramideformet til oval krone, skinnende, knallgrønne, 5-flika blad og intense røde eller oransjerøde høstfarger. Park- og gatetre. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

12-15 m høyt, løvfellende, rasktvoksende, av og til flerstammet tre med en bred, pyramideformet til oval, tett krone. Greiner med en glatt, gråbrun bark.

Skinnende knallgrønne, 8-10 cm lange, 5-flikete blad med røde årer og bladstilker som har en litt grå underside. Høstfargene er fra oransjerød til intens rød.

Rødlige hunnblomster i mars-april, før løvsprett. Hos oss danner ikke sorten frukter.

Vekstkrav og klimasone

Freemannlønn trives på de fleste jordarter så lenge jorda ikke er for kalkrik. En jevnt fuktig, sandblandet moldjord med pH5-6, på en solrik vokseplass, er en godt egnet vokseplass.

Freemannlønn ‘Jeffersred Autumn Blaze’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Freemannlønn egner seg godt som et frittstående tre i hager, parker og gater. Treet er et vakkert fargeinnslag med sine praktfulle høstfarger. Treet er bra vindsterkt og det tåler byluft. Planten tiltrekker seg bier og sommerfugler.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler beskjæring, men trenge sjelden å beskjæres. Siden lønn er en bløder, bør all beskjæring skje på sensommeren, eventuelt senhøst eller om vinteren. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Freemannlønn produserer ikke frø og formeres vegetativt mest med poding.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss