Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengeertebusk ‘Pendula’

Caragana arborescens ‘Pendula’

Slektsnavnet Caragana, som er det mongolske navnet på slekta, betyr egentlig «svartøre», som igjen er navnet på en mongolsk reveart som holder til i områder hvor busken er viltvoksende. Artsnavnet arborescens betyr at den blir et tre. Sortsnavnet ‘Pendula’ betyr hengende, og viser til treet greiner. I Sverige kalles arten häckkaragan og i England blir sorten kalt Weeping Sibirian Peashrub.

Hjemsted/Opphav Hengeertebusk er kjent i handelen fra 1856.

2-2,5 m høy, løvfellende tre/busk med paraplyform med stive hengende smågreiner, greiner med korkporer, ørebladtorner, likefinnete blad og gule erteblomster. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H7.

  • Hengeertebusk (Caragana arborescens 'Pendula')

  • Hengeertebusk (Caragana arborescens 'Pendula')

  • Hengeertebusk (Caragana arborescens 'Pendula')

  • Hengeertebusk (Caragana arborescens 'Pendula')

Plantebeskrivelse

2–2,5 m høy, løvfellende lite tre med paraplyform med stive, hengende smågreiner. Sorten har egentlig krypende vekst. Men den blir vanligvis podet på en stamme, og det er stammehøyden som bestemmer høyden på treet. Greiner med skruestilte knopper, og uregelmessige, langsgående korkporer (lenticeller).

Lysegrønne, likefinnete blad med 8 – 12 elliptiske, ca. 2 cm lange småblad og et endesmåblad som er omdannet til en kort brodd. Den spisse, tornelignende bladstilken blir sittende igjen ved bladfall. Små, børsteforma øreblad som omdannes til spisse ørebladtorner.

Gule erteblomster i klynger i mai, senere sylindriske erteskolmer med mange, små frø.

Vekstkrav og klimasone

Hengeertebusk er nøysom og vindsterk, og den trives best på sandrik, noe tørr, mager, jord i full sol.  Den liker ikke tett og fuktig jord. På røttene sitter nitrogenfikserende knollbakterier som tar opp nitrogen fra lufta, og som omdannes til plantenæring (nitrat). Knollbakteriene hemmes av sterk nitrogengjødsling.

Hengeertebusk tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Treet egner seg godt i dagens privathager. Den brukes som et frittstående tre på gravlunder og i grupper med lave planter. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Busken er utsatt for mjøldogg. I Norge plantes busken både i innlandet, i kjølige kyststrøk og i Nord-Norge.

Allergifare

Caragana er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Faktisk forårsaker ingen planter i erteblomstfamilien allergiske plager ved normal håndtering. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hengeertebusk tåler beskjæring når som helst på året. Frittstående planter trenger lite beskjæring, Når de hengende greinene når ned til bakken, må disse skjæres inn noe.

Formering

Hengeertebusk formeres med poding.

Andre sorter av sibirertebusk 

Fjærertebusk ‘Lorbergii’ – Caragana arborescens ’Lorbergii’, som oppstod i Lorberg Planteskole i Tyskland i 1906.

2-3 m høy, med vaseform, hengende greiner og trådfine blad. Mest brukt som frittstående busk. Formeres med poding eller skuddstiklinger. Busken krever årlig skjæring, bl.a. må rotskudd fjernes. Klimasone: H7.

 

 

 

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss