Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hestekastanje ‘Baumannii’

Aesculus hippocastanum ‘Baumannii’

Slektsnavnet Aesculus er et gammelt latinsk navn på en eik, som betyr eik med spiselige frukter. Artsnavnet hippocastanum kommer av de greske ordene hippos, hest og kastanon, kastanje (fruktene ligner kastanjenøtter). Enkelte mener at ordet hest kommer av at bladarret har form av en hestesko, hvor merkene etter ledningesterengene i bladarret utgjør sømhullene i hesteskoen. Sortsnavnet er etter en tysker ved navn Baumann. I England brukes navnet Horse Chestnut ‘Baumann’.

Hjemsted/Opphav Hestekastanje ‘Baumannii’ en mutasjon av et tre i Geneve, som ble oppdaget av tyskeren A. N. Baumann i 1819. Han tok podekvist av planten og oppformerte og markedsførte den i sin planteskole.

20-25 m høyt, løvfellende tre med bred krone, vridd stamme, håndkoplete blad, hvite, sterile blomster i topper og kapselfrukter. Allergivennlig park- og alletre. Klimasone: H5.

  • Aesculus hippocastanum 'Baumannii' (Hestekastanje 'Baumannii')

Beskrivelse av arten Aesculus hippocastanum

20-25 m høyt, løvfellende tre med bred krone og tykk, ofte noe vridd stamme. Stive greiner med store, motsatte, klebrige knopper som er dekt med tykke, brune knoppskjell. Grunn og vid rot.  Levealder: 150-200 år.

Store, håndkoplete blad med 5-7 småblad. Tydelige bladarr som ligner en hestesko med sømhuller. Guloransje høstfarger.

Store, hvite blomster med røde flekker i opprette topper i mai-juni. Piggete, grønne kapselfrukter med 1-3 store, blanke, brune frø i september-oktober.

Sortsbeskrivelse

Aesculus hippocastanum ‘Baumannii’ er et 20-25 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med en bred krone. Sorten har doble, sterile blomster, som er mer varige enn hos arten. I og med at treet ikke danner frukter, vil det ikke bli behov for å fjerne fruktskall og frø om høsten. Andre botaniske detaljer som arten.

Vekstkrav og klimasone  

Hestekastanje trives best i en dyp, næringsrik, kalkholdig og godt fuktig, men ikke våt jord. Blomstrer er best på solrik plass, men greier også skygge. Tåler noe tørke. Grådig, tett tre som er en dårlig nabo for undervegetasjon. Treet bør støttes opp de første årene inntil rota er blitt utviklet.

Aesculus hippocastanum ‘Baumannii’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Hestekastanje ‘Baumannii’ egner seg som frittstående tre i parker og tun, langs gater og i alléer. På grunn av treets store kronevidde, er ikke treet egnet for små hager. Plantavstand i gruppe: 5-10 m. Greiner kan flerres av om det kommer snø før løvet har falt av om høsten, da veden er sprø. Verdifull for bier.

Allergifare

Aesculus kan forårsake allergiplager hos enkelte pollenallergikere. Primærallergier av hestekastanje er ikke påvist i Norge. Men dersom blomstrende kvister av hestekastanje tas inn og brukes som snittblomster, kan det skape problemer for allergikere og astmatikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Treet trenger ingen regelmessig beskjæring. Hvis beskjæring er nødvendig, bør den utføres tidlig på våren.

Formering

Hestekastanje ‘Baumann’ formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss