Hjertetre
Cercidiphyllum japonicumSynonyme navn er japanhjertetre og katsuratre. Slektsnavnet Cercidiphyllum stammer fra slekta Cerris og gresk phyllon - blad, som viser til lignende bladform. Artsnavnet japonicum betyr fra Japan. Navnet katsura er plantens japanske navn. På svensk kalles planten katsura, mens engelske navn er katsura tree eller bare katsura.
10-12 m høyt, løvfellende tre, ofte ned flere stammer, hjerteformete blad, som skifter farge etter årstiden. Allergivennlig parktre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.
Plantebeskrivelse
10-12 m høyt, løvfellende, særbu, en eller flerstammet tre med tett, opprett vekst. Gråbrun bark som er avflasende og dypt, uregelmessig furet. Hos frittstående trær blir krona bred og greinstrukturen er ofte vifteformet. Greinene har både korte og lange skudd. Runde, rødlige, tynne kvister som ofte ender i to like store knopper. Kvistene har både skruestilte og motsatte knopper og blad. Rødlige, eggformete vinterknopper.
Enkle, 5-10 cm lange og bredt eggformete blad med hjerteformet grunn, som er håndnervet på kortskudd og fjørnervet på langskudd. Bladranden er fint bølget. Bladfargen er karminrød om våren, grønn med rødlig skjær i vekstsesongen og guloransje, rød eller rødlilla utover høsten. Bladene får om høsten en søtlig duft som minner om kaker eller jordbær.
Små, røde, uanselige blomster i bladhjørnene på nakne kvister, som er tilpasset vindbestøving. Fruktene er smale belgkapsler som tørker ut ved modning. Hver kapsel inneholder mange små frø med frøvinger.
Vekstkrav og klimasone
Hjertetre trives best på solrik, lun plass i en moldrik, kalkfattig jord som holder godt på fuktigheten. Planten trives ikke vindutsatte steder og på dårlig drenert jord eller på riktig tørre steder.
Cercidiphyllum japonicum tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.
Bruksområder
Som frittstående tre i hager og parker er hjertetre en av de mest attraktive prydtrærne vi har på grunn av vekstformen og bladfargen. Planteavstand: 8-10 m.
Allergifare
Pollenallergi forårsaket av Cercidiphyllum er ikke kjent fra Norge. Andre rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er heller ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Hjertetre tåler godt beskjæring gjennom hele vekstsesongen. Dersom vi ønsker et enstammet tre, er det lett å oppnå dette ved beskjæring sammen med oppbinding.
Formering
Cercidiphyllum formeres med frø, som helst bør såes ut om høsten straks det er modent. En anbefalt frøkilde er Gøteborg, som også en E-plante (eliteplante).