Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinapoppel ‘Fastigiata’ («Søyle-kinapoppel»)

Populus simonii ‘Fastigiata’

Slektsnavnet Populus er det gamle latinske navnet på poppel. Artsnavnet simonii er etter en fransk planteskolemann M. E. Simon, som innførte planten til Frankrike i 1862. Sortsnavnet ‘Fastigiata’ betyr opprettvoksende. På svensk heter arten kinesisk poppel, mens i England brukes navn på arten som Simon's poplar, Simon poplar og Chinese cottonwood.

Hjemsted/Opphav Arten kinapoppel er opprinnelig viltvoksende i Nord-Kina, Korea og Mongolia. Klonen som ga opphav til sorten P. simónii ’Fastigiata’, ble funnet i Nord-Kina og sendt til USA av plantesamleren E. N. Meyer i 1913. Den kom trolig til Europa få år senere.

12-15 m høyt, løvfellende, opprett tre med en smal krone, tettsittende greiner, tynne, rødlige kvister og mørkegrønne, blanke blad med en rød bladstilk. Plantes ofte i trerekker. Klimasone: H4-5.

  • Populus simonii 'Fastigiata' (Kinapoppel 'Fastigiata') Kinapoppel ’Fastgiata’ i Kong Håkon 5.s gate i Oslo. Foto: Ole Billing Hansen

Beskrivelse av arten Populus simonii

15-20 m høyt, løvfellende tre med en smal krone og etasjevis, hengende sidegreiner.

Stammebarken er lys, glatt og grågrønn og rødbrune, glatte, kantete unge greiner. Vinterknoppene er spisse og klebrige.

Rombisk, ovale, tilspissete, fint sagtakkete, 6-12 cm lange og 3-8 cm brede blad med en rødlig bladstilk, glatt, lysende grønn overside og lys underside.

Hengende, 3-3 cm lange hann- og hunnrakler, i april-mai. Kapselfrukter med dunhårete frø (hunnplanter), i juni-juli.

Sortsbeskrivelse

Populus simonii ‘Fastigiata’ er et 12-15 m høyt, løvfellende tre som tidlig får en svært slank, søyleforma krone, men som senere får en bredere og litt mer usymmetrisk krone. Treet har en mer opprett vekst og spissere greinvinkler enn arten. Tettsittende greiner med tynne, rødlige kvister.

Mørkegrønne, blanke, omvendt eggformete, 5-8 cm lange blad med et kort rødt bladskaft, kileformet grunn og en kort bladspiss.

Vekstkrav og klimasone

Kinapoppel er et nøysomt tre trives best i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig, sandholdig moldjord på en lys vokseplass. Den vokser dårlig på tørr og kalkrik jord.

Populus simonii ‘Fastigiata’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder 

Kinapoppel ‘Fastigiata’er et godt solitærtre, som også egner seg i i hager, parker og trerekker. Treet benyttes også til frittvoksende hekker.

Allergi og giftfare

Poppel skaper få problemer for pollenallergikere, men bjørkepollenallergikere kan få moderate reaksjoner ved kontakt med pollenet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Kinapoppel tåler beskjæring. Beste tidspunkt for beskjæring er om våren før veksten tar til.

Formering

Kinapoppel ‘Fastigiata’ formeres lett med kviststiklinger

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss