Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Londonplatan

Platanus x hispanica

Synonyme navn er Platanus x hybrida og Platanus x acerifolia. Slektsnavnet Platanus er et gammelt gresk navn, kanskje av platys, som betyr bred. Artsnavnet acerifolia betyr blad som lønn (Acer). Et par engelske navn på treet er London Plane Tree og Maple Leaved Plante Tree.

Hjemsted/Opphav Londonplatan er trolig en hybrid (krysning) mellom den nordamerikanske arten Platanus occidentalis og den euroasiatiske arten Platanus orientalis. Treet oppstod trolig i Sør-Europa, men spredde seg raskt nordover. I England ble treet plantet alt i 1663.

15-20 m høyt, løvfellende tre med en bred, oval krone, greiner som buer oppover, særegen stammebark, håndflikete til håndlappete blad og små nøttefrukter på lange stilker. Park- og gatetre. Klimasone: H2-3.

  • Platanus x hispanica (Londonplatan) Foto: woodlandtrust.org.uk

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med en bred, oval krone og greiner som buer oppover. Treet har en karakteristisk stammebark som er glatt og lys og som faller av i særegne, tynne flak, slik at gule og grå partier av underbarken blir synlig. Kvistene er kraftige med kjegleforma vinterknopper med ett synlig knoppskjell og endeknoppen mangler, mens sideknoppene oftest er skjult i bladfestet. Unge skudd er tett behåret med brune stjernehår.

Skruestilte, skinnende,12-25 cm brede, langstilkete, håndlappete til håndflikete blad med 3-7 svakt tannete lapper eller fliker. Nederst på bladskaftet sitter øreblader, som faller av utover vekstsesongen.

Små, særkjønna blomster sitter i tette, kulerunde hoder på lange skaft. Hver blomst har 3 til 8 beger- og kronblader. Fruktene er små nøtter, som sitter flere sammen i kulerunde blomsterstander på lange stilker. Fruktene henger ofte på treet hele vinteren.

Vekstkrav og klimasone

Londonplatan trives best på en varm og solrik vokseplass, i en dyp, næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert, svakt basisk (pH6-8), sandholdig moldjord. Men treet vokser også bra i tørrere jord. Et voksested med sur jord, leirjord og mye vind bør unngås.

Platanus x hispanica tilrås plantet til klimasone H2-3.

Bruksområder

Londonplatan er et viktig park- og gatetre nedover i Europa. Treet krever forholdsvis stor plass. Treet tåler godt luftforurensninger og trives godt i bymiljø.

Allergifare

Platanus er kun plantet i de beste klimatiske strøk i Norge på grunn av dårlig herdighet. Derfor vil pollenmengdene bli små hos oss. Men nær blomstrende londonplatan kan pollentettheten i korte perioder bli såpass stor at allergikere, særlig bjørkepollenallergiker, bli plaget. Det tilrås derfor ikke å plante treet ved skoler og lekeplasser. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Londonplatan tåler kraftig beskjæring. Beste tidspunkt for beskjæring er om vinteren fram til tidlig vår.

Formering

Londonplatan formeres mest med vedstiklinger.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss