Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Morell (Søtkirsebær) ‘Plena’

Prunus avium ‘Plena’

Synonyme navn er fuglekirsebær ‘Plena’, søtkirsebær ‘Plena’ og Cerasus avium ‘Plena’. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet avium (lat.) betyr fugl, muligens på grunn av at bærene er ettertraktet av fugl. På svensk heter treet fågelbär/sötkörsbär, mens i England brukes navnene Wild Cherry, Sweet Cherry og Gean

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Plena’ er kjent i England fra begynnelsen av 1700-tallet.

5-10 m høyt, løvfellende prydtre med kjegleforma eller rund krone, grovtannete, grønne blad og hvite, fylte blomster. Sorten er nærmest steril og danner få frukter. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Klimasone: H5.

  • Prunus avium 'Plena' (Søtkirsebær (Morell) 'Plena')

Beskrivelse av arten Prunus avium

5-15 m høyt, løvfellende tre med kjegleformet krone og mørk stamme. Unge langskudd har rødbrun, blank bark. Skruestilte knopper med mange taklagte knoppskjell. Levealder er ca.400 år, med full størrelse etter ca. 40 år.

Grovtannete blad med håret underside, sterkt forgreinete nerver og røde kjertler øverst på bladskaftet. Strålende gulrøde høstfarger. Blomstrer på bar kvist (før bladene kommer) med hvite blomster i klynger i mai. Gule til mørkerøde, spiselige steinfrukter i juli-august.

Sortsbeskrivelse

Prunus avium ‘Plena’ er et 5-10 m høyt, løvfellende tre med fylte, hvite blomster i små knipper i mai. Blomstringa skjer omtrent samtidig med løvsprett. Siden sorten er nesten steril, setter den svært få frukter. Vekstkrav og bruk som søtkirsebær. Podes. Klimasone: H5.

Vekstkrav og klimasone

Morell er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. I naturen vokser kirsebær oftest i lett sandjord. Treet vokser godt i bymiljø. Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Prunus avium ‘Plena’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Treet brukes i naturområder, i alléer, som frittstående tre i hager og parker og som frukttre. Treet tåler mye vind og noe salt. Planteavstand: 5 –15 m.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring

Søtkirsebær tåler godt beskjæring. Ønsker vi å redusere treets høyde eller tynne ut greiner i krona, bør beskjæring helst skje på ettersommeren eller om høsten. Dermed unngår vi å forringe neste års blomstring. Beskjæring om våren fører til blødninger fra snittsårene.

Formering

Prunus avium *Plena’ formeres med poding.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss