Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sakhalinspolebusk (Sakhalinbeinved)

Euonymus planipes

Synonyme navn er sakhalinbeinved og Euonymus sachalinensis. Slektsnavnet Euonymus er det gamle greske navnet på planten, som kommer av eu, som betyr god, ekte og onoma, som er et navn på Oleander (Theofrast, 300 f. Kr). Artsnavnet planipes betyr med flat stilk, og det synonyme navnet sachalinensis stammer fra øya Sakhalin, en øy på den russiske Stillehavskysten. Navnet beinved kommer av at planten har svært hard ved. På svensk heter planten körsbärsbenved, mens engelske navn er flat-stalked spindle tree og Spindle Tree.

Hjemsted/Opphav Sakhalinbeinved er viltvoksende i Japan, Korea og Nordøst-Kina. Sakhalinbeinved er markedsført som hageplante i Europa fra 1895.

4-5 m høyt, løvfellende, flerstammet tre med opprette greiner og blodrøde kapselfrukter med oransje frøkapper. Allergivennlig, vakkert parktre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Euonymus planipes (Sakhalinbeinved)

Plantebeskrivelse

4-5 m høy, løvfellende, lavt, flerstammet tre med opprette greiner og grønne til rødbrune kvister. Løvsprett er tidlig om våren.

Bladene er 8-12 cm lange, elliptiske, tilspisset og mørkt grønne. Om høsten blir bladene purpurrøde og faller tidlig av.

Uanselige, lyst grønne blomster i kvaster i mai-juni. Blodrøde kapselfrukter med oransje frøkapper i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Sakhalinbeinved er en nøysom plante uten spesielle jordkrav, men den trives best i jevnt fuktig jord i sol og skygge.

Euonymus planipes tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Busken egner seg godt i som frittstående og i buskplantinger. Den regnes som en av de mest verdifulle beinvedartene på grunn av vekstkraft, fruktrikdom og høstfarge. Planteavstand: 2-4 m. Den er også en verdifull dekorasjonsplante på grunn av sine vakre og særegne frukter. I Norge plantes den over store deler av landet. Arten trives i kystklima og greier seg til Harstad, selv om den ikke rekker å sette modne frukter der.

Allergi- og giftfare

Euonymus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men artene bør ikke plantes rundt lekeplasser for små barn, da fruktene, som har en bitter smak, er giftige. Imidlertid er forgiftninger av beinved ikke kjent i vårt land. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring er som regel unødvendig, men litt uttynning av greiner om vinteren gjør busken godt.

Formering

Sakhalinbeinved formeres med frø som må stratifiseres ett år før såing. Frøkilden Sauherad er en god norsk E-plante (eliteplante).

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss