Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommereik ‘Pectinata’ (Fliketbladet sommereik)

Quercus robur ‘Pectinata’

Slektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet robur betyr kraft eller styrke (robust). Eik er symbol på kraft og styrke. Sortsnavnet pectinata betyr skapt som en kam. Det norske navnet sommereik viser til at den feller lauvet om høsten i motsetning til vintereik, som beholder de visne bladene til våren. Et navn som brukes i England er cut leaf English oak.

Hjemsted/Opphav Quercus robur ‘Pectinata’ er kjent fra Tyskland siden 1864. Den produseres i dag i både tyske og nederlandske planteskoler.

4-8 m høyt, løvfellende, saktevoksende tre med en bred, avrundet, halvåpen krone og mørkegrønne, sterkt flikete blad. Eikenøtter i gulgrønne rakler. Klimasone: H3.

  • Quercus robur 'Pectinata' (Sommereik 'Pectinata')

Beskrivelse av arten Quercus robur

20-25 m høyt, løvfellende tre med vid, uregelmessig krone, mørk stammebark med dype furer og skruestilte, korte, butte vinterknopper med mange taklagte knoppskjell. Unge greiner med olivengrønn, glatt bark. Varierende kroneform fra tre med rett, gjennomgående stamme i tett mørk skog, til tre med relativt kort stamme og sterk forgreining nedenfra på solrik vokseplass. Sommereik kan bli ca. 500 år hos oss (1000 år i sørligere land), og det antas at den når full størrelse etter ca. 100 år. Trær med over 8 m i stammeomkrets fins i Norge.

Læraktige, avlange til omvendt eggforma, 5-10 cm lange, rundlappete blad med blad med skeiv, hjerteforma basis med to lapper (bladører) som er bøyd innover. Glinsende bladoverside og glatt lysegrønn underside. Gulbrune høstfarger.

Uanselige blomster. Nøttefrukter som sitter i hver sin skål på et langt fruktskaft.

Sortsbeskrivelse

Quercus robur ‘Pectinata’ er et 4-8 m høyt, løvfellende, saktevoksende tre med en bred, avrundet, halvåpen krone. Mørkegrønne, 10-15 cm lange, flikete blad med dypt innskårne, fremoverrettete fliker og en avrundet spiss. Høstfargen er gul til brungul. Om høsten dannes 2-3 cm lange eikenøtter som sitter i 2-4 cm lange, gulgrønne rakler.

Vekstkrav og klimasone  

Sorten ‘Pectinata’ har ingen spesielle jordkrav, men trives godt i en dyp, godt drenert, næringsrik og moldrik jord på en solåpen plass. Leirmold er også en god jord til eik.

Quercus robur ‘Pecinata’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Quercus robur ‘Pectinata’ er et staselig tre i hager, parker og tun, både som et frittstående tre og i tregrupper. Treet er ikke plantet mye i Norge.

Allergifare

Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Treet tåler å beskjæres, og en del tørre kvister og greiner må fjernes etter hvert. Beskjæring bør skje på seinvinteren.

Formering

Quercus robur ‘Pectinata’ formeres med poding på grunnstammer av sommereik.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss