Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tempeltre

Ginkgo biloba

Ginkgo (Tempeltre) er et løvfellende tre som inneholder harpiks. Treet hører til nakenfrøete planter, men det er ikke nåletre (bartre). Slektsnavnet Ginkgo er fra kinesisk yin-kuo, som betyr sølvaprikos. I gamle kinesiske bøker beskrives treet som «andefot-tree», som viser til bladformen. Artsnavnet biloba betyr tolappet (bladet). I Sverige heter treet Ginkgo, tempelträd og kinesiskt tempelträd, mens engelske navn er Maidenhair tree, Ginkgo og Duck’s foot tree.

Hjemsted/Opphav Ginko biloba er viltvoksende i Kina, på to lokaliteter, Korea og Japan, hvor det ofte er plantet ved klostre og templer. Planten kan bli opptil 2000 år gammel. Arten kom til Europa på 1700-tallet.

20-30 m høyt, løvfellende tre som etter hvert får en uregelmessig, bred krone med langskudd og kortskudd. Vifteforma, seige, 2-lappa blad som er lysegrønne om våren og smørgule om høsten. Parktre som trives godt i bymiljø. Klimasone: H3-4.

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

  • Ginko biloba (Tempeltre)

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, løvfellende, særbo tre med en slank krone som ung, senere når hovedgreinene blir utviklet, med en uregelmessig, bred krone. Den grå, furete, korkaktige barken skaler av i fine flak etter hvert.

Treet har to typer skudd, langskudd med skruestilte blad og kortskudd med kransstilte blad, 4-5 sammen, og som bærer blomstene. Knoppene er sidestilte og koniske.

Vifteformete, seige, 2-lappete, 5-12 cm brede blad, som er lysegrønne i vekstsesongen og smørgule om høsten.

Blomstringa skjer om våren. Gule hannblomster sitter i 8 cm lange, hengende blomsterstander i bladhjørnene på kortskudd, mens hunnblomstene, 2 mm lange, sitter på 4 cm lange skaft.

Plommelignende, ovale til kuleformete, 2,5 cm lange, gule og etter hvert purpursvarte frukter som minner om steinfrukter. De har en ubehagelig lukt når de modnes. Hver frukt rommer et ca. 2 cm langt frø med et tynt, glatt, hornaktig frøskall. Frøet inneholder 2 store frøblad og rikelig med opplagsnæring. Fruktene modner om høsten samme år som blomstringa.

Vekstkrav og klimasone

Tempeltreet trives best i en jevnt fuktig, men godt drenert sandholdig moldjord, som aldri tørker helt ut. Treet er kalktolerant (pH6-7). Vokseplassen bør være solrik, varm og skjermet for vind.

Ginkgo biloba tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder 

Ginkgo plantes som frittstående trær i arboréer, tresamlinger, hager og parker, men den er ikke mye plantet i Norge. Tempeltreet er et vanlig gatetre i Japan. Treet tåler bymiljøet svært godt.

Allergifare

Hos Ginkgo er fruktene potensielt allergifremkallende, men de utvikles ikke i Norge. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. I de senere år har tempeltreet blitt vist stor interesse på grunn av sine farmakologiske egenskaper. Bladene nytte i naturmedisinen, og kjernene i fruktene er næringsrike og spiselige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gingko tåler beskjæring, men noen regelmessig beskjæring er det sjelden behov for. En eventuell beskjæring bør utføres om våren.

Formering

Arten Ginkgo biloba formes med frø. Men kultivarer av tempeltreet må formeres vegetativt med stiklinger eller poding.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss