Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tornaralia

Aralia elata

Synonyme navn er høstaralia og «fandens spaserstokk». Slekta Aralia omfatter mer enn 40 arter. Artsnavnet elata betyr høy, opprett. I Sverige heter planten parkaralia, mens i England brukes navn som Japanese angelica tree, Chinese angelica-tree, Korean angelica-tree og Devil’s Walking Stick.

Hjemsted/Opphav Aralia elata har sin naturlige utbredelse i det østlige Sibir, Kina, Korea og Japan, og dessuten finnes planten forvillet i østlige deler av Nord-Amerika. Treet ble første gang markedsført i Europa i 1830.

5-8 m høy, løvfellende, flerstammet lite tre/stor busk med en vaseformet, litt åpen krone, tykke stammer og greiner med skarpe barktorner, sammensatte blad og små, kremhvite blomster. Klimasone: H4.

  • Aralia elata (Tornaralia)

Plantebeskrivelse

5-8 m høyt, løvfellende, flerstammet lite tre/stor busk med en vaseformet, litt åpen krone, tykke stammer og skudd med kraftige, skarpe barktorner, som vokser opp fra de underjordiske røttene. Knoppene bryter seint om våren.

Skruestilte, først bronsefargede og siden grønne, dobbelt- eller tredobbeltfinnete, 40-80 cm lange blad, med torner på hovednerven og bladskaftet. Bladet består av 5-9 småblad som er tynne, 5-12 cm lange, eggformete til elliptiske og uregelmessig grovtannete. Bladene sitter i endestilte rosetter. Øreblader mangler. Seint på høsten får bladene høstfarger i gult eller rødt.

Små, kremhvite, femtallsblomster som sitter i endestilte, sammensatte, luftige, 50-60 cm lange topper. Blomstringa tar til sist i august og varer i tre uker.

Små, purpursvarte, kantete bærfrukter med fem tilbakebøyde griffelrester. Hver frukt inneholder to til fem sammentrykte frø med hardt frøskall.

Vekstkrav og klimasone

Tornaralia vokser godt på de fleste jordtyper som er godt drenert, på en lun, varm, solrik og vindskjermet vokseplass.

Aralia elata tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder 

Tornaralia er et vakkert og litt eksotisk frittstående tre, som plantes i atriumhager, parker og i plantegrupper. Treet tåler sjøsprøyt og hos oss er den mest plantet i kyststrøk. Treet trives også i byluft.

Allergi- og giftfare

Selv om det i utlandet oppgis at berøring med planten kan gi hudplager, så er det ingen rapporter om skadevirkninger ved dyrking her i landet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Aralia tåler beskjæring, men en regelmessig beskjæring er ikke nødvendig. Skadde og syke greiner må fjernes. Men planten danner lett rotskudd etter beskjæring.

Formering

Arten blir formert med frø. Dersom en bare skal lage noen få planter, kan en dele fra rotskudd eller bruke rotbiter som stiklinger. Kultivarer med brokete blader blir vanligvis podet på en grunnstamme av samme art.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss