Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Trompettre

Catalpa bignonioides

Synonyme navn er vanlig trompettre og amerikatrompettre. Slektsnavnet Catalpa er navnet indianerne i California kalte treet. Artsnavnet bignonioides betyr lik Bignonia, en vinranke fra det sørlige USA. I Sverige heter treet katalpa, mens noen engelske navn er catawba, southern catalpa, cigartree og Indian bean-tree.

Hjemsted/Opphav Trompettreet er viltvoksende i sørøstlige områder av USA, nærmere bestemt i delstatene Alabama, Florida, Georgia, Louisiana og Mississipi.

5-10 m høyt, løvfellende tre med en kort stamme, bred, halvåpen krone, lysegrønne langstilkete blad, hvite, klokkeformete blomster og lange kapselfrukter. Parktre for en lun og varm plass. Klimasone: H3-4.

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, løvfellende tre med en kort stamme, en bred, halvåpen krone med en lysebrun, markert bark. Veden er sprø. Treet har en særegen lukt.

Lysegrønne, motsatte eller kransstilte, langstilkete, 10-20 cm lange, egg- til hjerteformete og brått tilspissete blad, som kommer seint om våren og som vegeterer sent om høsten. Treet avmodner ofte dårlig, og fryser litt tilbake vinters tid.

Hvite, skjevt klokkeformete blomster med 2 gule og rødbrune flekker, i 20 cm lange kjegleformete blomsterstander, i juli. Smale,30-40 cm lange, sylindriske kapselfrukter med mange frø i oktober-november.

Vekstkrav og klimasone

Trompettre trives best i jevnt fuktig, men godt drenert, næringsrik, sandblandet moldjord, på en lun, solrik og varm plass. Treet vokser bra både i sand- og leirjord, men trives ikke i våt jord. Dersom treet står vindutsatt, vil greiner lett brekkes av da veden er sprø.

Catalpa bignonioides tilrås plantet il klimasone H3-4.

Bruksområder

Trompettre er et vakkert frittstående tre som plantes i hager og parker, gjerne foran en mørk bakgrunn. Treet er verdifullt for bier og sommerfugler. Det anbefales å plante trær med stammeomkrets 14-16 cm eller større, da mindre trær fryser mest tilbake.

Allergi- og giftfare

Det er ikke noen dokumenterte rapporter ved dyrking av Catalp. Men hele planten er litt giftig. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Trompettre tåler godt å beskjæres. Store trær tåler kraftig beskjæring, noe som anbefales, ettersom trærne har et rykte for å ha svake greinfester.

Formering

Catalpa formeres med frø.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss