Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tyrkerhassel

Corylus colurna

Slektsnavnet Corylus stammer fra gresk korylos, som er et gammelt navn på hassel (fra før Kristus), muligens fra korys som betyr hjelm. Trolig viser dette til hvordan hamsen omslutter nøttefrukten. Artsnavnet colurna er en annen skrivemåte for Corylus. På svensk kalles planten turkhassel, mens i Tyskland blir treet kalt Baumhasel.

Hjemsted/Opphav Tyrkerhassel er viltvoksende i nordvestlige områder i Kaukasus og Transkaukasika (bl. a. i Krasnador Krai, Adygea, Karachay-Charkessia, Nord-Ossetia og Dagestan), Aserbajdsjan, Georgia, Armenia, Nord-Iran, Balkanhalvøya, Lilleasia og Vest-Asia. Her vokser i løvskoger fra havnivå opp til 1700 m o. h.

15-20 m høyt, løvfellende tre med tett, bred, kjegleforma krone, mørkegrønne, relativt store blad og blomster i rakler i april-mai. Park- og gatetre i kystnære områder. Klimasone: H4.

  • Corylus colurna (Tyrkerhassel)

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med en tett, bred, kjegleforma krone, et dypt rotsystem og skudd med grønne kjertelhår. Barken på stammen og gamle greiner er korkaktig og grå, og på eldre trær sprekker den opp.

Mørkegrønne, brede, eggformete, grovtannete, 7-12 cm lange og 5-9 cm brede blad med en hjerteformet basis og en 2 cm lang bladstilk.

Blomstring skjer alt i mars-mai med 12-15 cm lange, sylindriske hannrakler og små, reduserte hunnrakler som sitter gjemt i små knopper.

Frukta som er ei nøttefrukt med et tykt skall og omgitt av en sterkt flika hams, sitter 3-8 sammen i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Tyrkerhassel trives best i en jevnt fuktig, godt humusholdig, næringsrik, kalkholdig jord, i sol og skygge.

Treet tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder 

Tyrkerhassel er ikke ofte plantet i Norge, men treet egner seg som parktre og gatetre i kystnære områder.

Allergi- og giftfare

Corylus avellana er en allergifiendtlig plante for pollenallergikere. Treet har bra pollenproduksjon og hele 90 % av pollenallergikerne reagerer på hasselpollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tyrkerhassel tåler beskjæring.

Formering

Tyrkerhassel formeres med frø.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss