Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Apeskrekktre

Araucaria araucana

Synonyme navn er skjellkranstre, kranstre, kransgran og Araucaria imbricata. Slektsnavnet Araucaria og artsnavnet araucana er etter Arauco i Chile. Artsnavnet imbricata betyr taklagt (bladene). På svensk heter treet brödgran, mens det vanligste engelske navnet er Monkey Puzzle.

Hjemsted/Opphav Apeskrekk er viltvoksende fra 600-800 m o.h. i Andesfjellene og Nahuelbuta (kystfjellene) mellom 37o og 40o S i Chile og Argentina. Her finnes trær som er over 40 m høye. Apeskrekk ble innført til Europa I 1795 av Archibald Menzies.

10-20 m høyt, særegent, evviggrønt nåletre med kjegleform og avrundet topp, stive, vannrett utstående greiner og skjellignende, stikkende nåler rundt hele skuddet. Lite herdig tre for en beskyttet vokseplass i kystklima. Klimasone: H2-3.

  • Apeskrekk (Araucaria araucana) Foto: Rolv Hjelmstad

  • Apeskrekk (Araucaria araucana) Foto: Rolv Hjelmstad

Plantebeskrivelse

10–20 m høyt, særegent, eviggrønt tre med kjegle- til sylinderformet krone, avrundet topp og stive, vannrett utstående greiner. Greinene sitter i regelmessige kranser, og i Norge tar det to år å danne en ny greinkrans. Treet er særbu, det vi si at hann- og hunnblomster sitter på hver sitt tre.

De tykke, stive, lansettformete, skjellignende, 3-5 cm lange nålene, er svært stikkende og sitter rundt hele skuddet. Nålene som har en bred, sittende basis, er ordnet i en tett spiral på greina og de kan bli over 10 år gamle. Runde, endestilte, 10-18 cm lange kongler, som modner først 2. eller 3. året. Kongler er sjeldne i Norge.

Vekstkrav og klimasone

Apeskrekktre trives best i en godt drenert, humusrik, kalkfri jord (pH5-6), på en varm, noe vindbeskyttet plass. Treet trives godt i kystklima, og greier seg godt på en skyggefull vokseplass. Planten bør få beskyttelse med bar eller lignende om vinteren, for å hindre uttørking fra vind.

Apeskrekk tilrås plantet til klimasone H2-3.

Bruksområde

Apeskrekktre blir i dag plantet i hager og plantesamlinger. Noe overraskende så greier treet seg på Vestlandet, blant annet finnes et tre i Balestrand som er over 20 m høyt.

Allergifare

Araucaria er neppe en allergifiendtlig slekt for pollenallergikere, siden den blomstrer først i 40-50 årsalderen.

Beskjæring

Apeskrekktre trenger ingen beskjæring annet enn å fjerne visne greindeler.

Formering

Apeskrekktre formeres med frø og skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss