Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Apeskrekktre

Araucaria araucana

Synonyme navn er skjellkranstre, kranstre, kransgran og Araucaria imbricata. Slektsnavnet Araucaria og artsnavnet araucana er etter Arauco i Chile. Artsnavnet imbricata betyr taklagt (bladene). På svensk heter treet brödgran, mens det vanligste engelske navnet er Monkey Puzzle.

Hjemsted/Opphav Apeskrekk er viltvoksende fra 600-800 m o.h. i Andesfjellene og Nahuelbuta (kystfjellene) mellom 37o og 40o S i Chile og Argentina. Her finnes trær som er over 40 m høye. Apeskrekk ble innført til Europa I 1795 av Archibald Menzies.

Middels høyt, særegent, alltidgrønt nåletre med kjegleform og avrundet topp, stive, vannrett utstående greiner og skjellignende, stikkende nåler rundt hele skuddet. Lite herdig tre for en beskyttet vokseplass i kystklima. Klimasone: H2-3.

  • Apeskrekk (Araucaria araucana) Foto: Rolv Hjelmstad

  • Apeskrekk (Araucaria araucana) Foto: Rolv Hjelmstad

Plantebeskrivelse

10–20 m høyt, særegent, alltidgrønt tre med kjegle- til sylinderformet krone, avrundet topp og stive, vannrett utstående greiner. Greinene sitter i regelmessige kranser, og i Norge tar det to år å danne en ny greinkrans. Treet er særbu, det vi si at hann- og hunnblomster sitter på hver sitt tre.

De tykke, stive, lansettformete, skjellignende, 3-5 cm lange nålene, er svært stikkende og sitter rundt hele skuddet. Nålene som har en bred, sittende basis, er ordnet i en tett spiral på greina og de kan bli over 10 år gamle. Runde, endestilte, 10-18 cm lange kongler, som modner først 2. eller 3. året. Kongler er sjeldne i Norge.

Vekstkrav og klimasone

Apeskrekk trives best i en godt drenert, humusrik, kalkfri jord (pH5-6), på en varm, noe vindbeskyttet plass. Treet trives godt i kystklima, og greier seg godt på en skyggefull vokseplass. Planten bør få beskyttelse med bar eller lignende om vinteren, for å hindre uttørking fra vind.

Apeskrekk tilrås plantet til klimasone H2-3.

Bruksområde

Apeskrekk blir i dag plantet i hager og plantesamlinger. Noe overraskende så greier treet seg på Vestlandet, blant annet finnes et tre i Balestrand som er over 20 m høyt.

Allergifare

Araucaria er neppe en allergifiendtlig slekt for pollenallergikere, siden den blomstrer først i 40-50 årsalderen.

Beskjæring

Apeskrekk trenger ingen beskjæring annet enn å fjerne visne greindeler.

Formering

Apeskrekk formeres med frø og skuddstiklinger (grønnstiklinger).