Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanseder

Cryptomeria japonica

Et synonymt navn er skjermgran. Slektsnavnet Cryptomeria stammer fra gresk cryptos, som betyr skjult og meris, som betyr del, part, og som viser til at deler av blomsten er skjult. Artsnavnet japonica betyr fra Japan. På svensk heter treet kryptomeria, mens engelske navn er japanese cedar og sugi.

Hjemsted/Opphav Cryptomeria japonica er viltvoksende i Japan og Sør-Kina. Det dyrkes i dag mange kultivarer (sorter) av arten japanseder. Planten kom til Europa i 1842.

10-20 m høyt nåletre med tykk stamme, kjegleforma, smal krone, vannrette greiner og grønt bar og nåleforma blad. Kysttre som er sjelden planta i Norge. Klimasone: H3.

  • Cryptomeria japonica (Japanseder)

Plantebeskrivelse

10-20 m høyt, eviggrønt, sambo nåletre med en tykk stamme, smal kjegleforma krone og vannrette, korte greiner med en tykk, rødbrun bark som flaser av i tynne, smale bånd. Treet blir mellom 40 og 60 m høyt i heimlandet med en stammediameter på 7 m.

Grønne, skruestilte, 1,5-2,5 cm lange, framoverbøyde, 3-4-kantete, nåleforma blad som har en kjøl og to spalteåpningsbånd på begge sider. Nålene blir litt brunlige om vinteren.

Gule hannblomster som blomstrer i juni. Konglene som sitter i enden av sideskudda, er kuleforma, 1-3 cm lange og modner i løpet av 7-10 måneder. Kongleskjellene har tetter som peker utover og en spiss som er bøyd bakover. Brunrøde, flate, 5 mm lange frø med to smale frøvinger.

Vekstkrav og klimasone  

Japanseder foretrekker i sur (pH 5-6), sandblandet moldjord som er godt drenert. Treet får lett klorose (gule flekker) på bladene når pH kommer over 7.

Japanseder tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Treet trives best i områder med fuktige somre og stor årsnedbør, det vil si i kyststrøk. I Norge er treet mest plantet i plantesamlinger og parker. Planten tåler bra med luftforurensning.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseskader ed dyrking av japanseder er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Japanseder trenger sjelden beskjæring.

Formering

Japanseder formeres med frø og skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss