Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skjermtre

Sciadopitys verticillata

Synonyme navn på planten er skjermgran og skjermbladtre. Slektsnavnet Sciadopitys er gresk og sammensatt av ordene skiados, som betyr paraply og pitos, som betyr furu. Artsnavnet verticillata betyr kransstilt (greinene). Det norske navnet kommer av de kransstilte bladene i toppen av skuddene som minner om avstiverne i en skjerm eller paraply. I Sverige kalles planten solfjäderstall, mens engelske navn er Umbrella Pine og Japanese Umbrella Pine.

Hjemsted/Opphav Sciadopitys verticillata har sin naturlige utbredelse på øya Hondo i Japan. Philippe Franz von Siebold, tok den med fra Japan til Europa tidlig på 1860-tallet.

5-6 m høyt, eviggrønt, særegent nåletre med slank krone og ofte flere topper. Lange spesielle nåler i kranser og mørkebrune kongler. Spesiell plante for en lun plass. Klimasone: H4-5.

  • Sciadopitys verticillata Skjermbladtre

  • Sciadopitys verticillata Skjermbladtre

  • Sciadopitys verticillata Skjermbladtre

  • Sciadopitys verticillata Skjermbladtre

  • Sciadopitys verticillata (Skjermbladtre) Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

5-6 m høyt, eviggrønt nåletre med slank krone og ofte flere topper. Langsom vekst. Men det finnes 15 m høye tre i Norge. Tykke, glatte langskudd med skruestilte, primære blad, og 10-30 grønne kortskudd som sitter samlet i en krans i toppen av langskuddet. Hvert kortskudd består av ei nål. Nålene (symfyllodiene) er tykke, ikke stikkende, 8-12 cm lange og læraktige, og de har en dyp fure både på over- og undersiden. Uregelmessige, eggformete, mørkebrune, 5-7 cm lange kongler som blir modne det 2. året.

Vekstkrav og klimasone

Skjermtre en nøysom plante som ikke har noen spesielle krav til jorda, men den trives best i moldrik, noe sur (pH 5-6), jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og skygge.

Sciadopitys verticillata tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Sciadopitys verticillata egner seg godt som frittstående i parker og hager på en lun og vindskjermet plass. Dersom planten ikke står lunt, bør den skjermes noe de første årene etter planting, og i vintre med barfrost og lite eller ikke noe snødekke. Særegen plante som det legges merke til.

Den greier seg på lune og vindskjermete steder i lavlandet i Sør- Norge. Nye sorter er i ferd med å komme i handelen.

Allergifare

Sciadopitys er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Det foreligger ingen opplysninger om helseplager av slekta. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Sciadopitys trenger vanligvis ingen beskjæring, men tåler moderat beskjæring om det er behov for å fjerne ei grein.

Formering

Skjermtre formeres med frø eller skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss