Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Eføy

Hedera helix

Synonyme navn er bergeføy, bergflette og vedbend. Slektsnavnet Hedera er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet helix = vridd (voksemåten). Navnet vedbend betyr vidjebånd. På svensk heter planten småbladig murgröna, mens i England brukes navn som Ivy, Common Ivy, English Ivy og European Ivy.

Hjemsted/Opphav Arten Hedera helix er opprinnelig hjemmehørende i Europa, Vest-Asia og Kaukasus. I Norge er den viltvoksende på berg og tørre steder i skog langs kysten fra Hvaler til Fana og Kvam i Hordaland. Den plantes på lune steder langs kysten til og med Trøndelag. I handelen finnes mange sorter som brukes som potteplanter innendørs.

Treaktig, eviggrønn klatreplante med lange stengler med hefterøtter som fester seg til underlaget og læraktige, håndflikete blad med lyse bladnerver. Sortene har varierende bladform og bladfarge fra rent grønt, hvit, gult og broket. Viktig innendørs klatre- og ampelplante, som er lettstelt og som vokser med lite lys.

  • Hedera helix (Eføy) Foto: Planteportalen

Botanisk beskrivelse

Treaktig, eviggrønn klatreplante med lange stengler som fester seg til underlaget med hefterøtter. Unge skudd er dekt med gråhvite stjernehår. Skruestilte, læraktige, håndflikete blad med lyse bladnerver, hvor sterile skudd har 3-5 lappete blad og fertile (blomstrende) skudd har hele, eggformete blad. Innendørs blomstrer planten sjelden.

Det dyrkes mange forskjellige sorter, som varierer i bladform og farge, fra rent grønn til hvit, hvitgul, gul eller mintbroket. De selges i mange størrelser, noen bundet opp og noen som hengeplanter.

Bruk som potteplante 

Eføy er en svært viktig innendørs dekorajonsplante som både brukes som en klatreplante og en ampelplante. Planten er en relativt fordringsløs og lettstelt plante, som kan vokse på steder med lite lys, i trappeoppganger, entreer og i stuer. Den bør få noe støtte.

 Allergi- og giftfare

Hedera forårsaker ingen pollenplager da planten normalt ikke blomstrer innendørs. Men hele planten inneholder stoffer som kan irritere hud- og slimhinner, noe som kan gi hudplager ved uforsiktig behandling av planten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Eføy formeres vegetativt med leddstiklinger med ett eller to blad i såjord.

Noen utvalgte sorter

Hedera helix ’Anna Marie’ er en sort med små, brokete blad.

Hedera helix ’Harald’ er en sort med små, brokete blad.

Hedera helix ’Pittsburgh’ er en sort med lysegrønne blad.

Hedera helix ’Shamrock’ er en sort med grusete, grønne blad.

Vekstkrav og stell som potteplante

Vekstmedium

Eføy trives best i en næringsrik blomsterjord med ¼ grov sand eller finknust leca.

Krav til lys

Eføy trives best på en lys vokseplass uten direkte sollys. Men planten kan også stå skyggefullt, men broketbladete sorter trenger mer lys enn grønnbladete sorter. I stua kan planten vokse i et nordvendt vindu, eller på en lys plass mot øst eller vest eller inne i et rom. Om vinteren bør planten få mest mulig lys.

Krav til temperatur

Eføy trives bes i et middels varmt eller litt kjølig klima om sommeren, det vil si mellom 10 og 20 grader. Om vinteren bør planten plasseres i et uoppvarma, frostfritt rom.

Krav til vanning

Eføy trives best i en jevnt fuktig jord fra april-august, og 2 vanninger pr. uke skulle greie seg. Jorda bør få tørke noe mellom hver vanning, men den må aldri få tørke ut. Om vanten står kjølig om vinteren, trengs lite vann. For mye vann gir ofte bladfall.

Ønske om luftfuktighet

Eføy trenger ingen høy luftfuktighet, en relativ luftfuktighet på 50-60 % er ok. I vanlig stuetemperatu om vinteren, må planten dusjes jevnlig.

Krav til næring (gjødsling)

Eføy vokser godt med en moderat gjødsling, det vil si gjødselvann med normal styrke annenhver uke fra april til august. Senere sparsom gjødsling.

Omplanting

Eføy bør omplantes årlig til en større potte i februar-mars. Alternativt kan det fylles på ny frisk jord på overflata av potta annethvert år.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss