
Julestjerne
Euphorbia pulcherrimaNoen synonyme navn er Pointsettia pulcherrima, Euphorbia poinsettii, Euphorbia coccinea of Euphorbia diversifolia. Slektsnavnet Euphorbia kommer av gresk euforbion = busk med melkesaft, som i sin tur kommer av eu = vel, og forbe = fõr, føde. Det tidligere slektsnavnet Pointsettia er etter den amerikanske botanikeren Joel Roberts Poinsett (1779–1851). Artsnavnet pulcherrima = vakker, rettferdig. I Sverige heter planten julstjärna og noen engelske navn er Pointsettia, Mexican Flame Flower og Painted Leaf.
20-80 cm høy, flerårig, blomstrende plante med en halvt treaktig stengel, spisse, mørkegrønne, fjørlappete blad og store, vakre røde, rosa og hvite høyblad rundt auanselige blomster. Har inntil nå vært vår viktigste juleblomst.
Botanisk beskrivelse
20-80 cm høy, flerårig plante med en halvt treaktig stengel og mørkegrønne, spisse, langstilkete, fjørlappete blad. Små gule blomster som mangler både beger- og kronblad og som sitter i enden på stenglene, er svært uanselige og de er omgitt av store, vakre røde, rosa eller hvite høyblad (etter sort) som er ordnet i en krans eller ei stjerne. Hele planten inneholder en melkesaft som kan framkalle irritasjon og sår på huden, og som renner ut av alle sår på planten.
Bruk
Julestjerne har vært den mest populære potteplanten som er knyttet til julehøytiden, og er den mest solgte potteplanten i verden samlet sett. Det finnes over hundre kultivarer av planten. Nordmannen Thormod Hegg har vært viktig for utviklingen av nye sorter av julestjerne. Hans sort ‘Annette Hegg’ var den viktigste sorten i flere tiår framover, og har vært et utgangspunkt for de fleste senere sorter av julestjerne.
Julestjerne er også mye benyttet som avskårne blomster i dekorasjoner. I og med at det ikke er vanlig å overvintre planten, betrakters den som en “bruk og kast” plante.
Allergifare
Julestjerne inneholder en melkesaft som kan forårsake rødfarging og blemmer på hud og slimhinne ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Julestjerne kan formeres med toppstiklinger om våren eller sommeren, men det er vanskelig å få til gode nye planter.
Vekstkrav og stell som potteplante
Krav til vekstmedium
Julestjerne vokser godt i vanlig blomsterjord, men unngå innblanding av leire.
Krav til lys
Julestjerne trives best i godt lys, også direkte sollys.
Krav til temperatur
Planten trives best i et varmt rom, det vil si i en vanlig stuetemperatur, mellom 15 og 21 grader.
Krav til vanning
Julestjerne ønsker en jevnt fuktig jord. I praksis vil det si en varm stue, 2 vanninger pr. uke. La aldri planten tørke ut.
Krav til næring (gjødsling)
For å holde vedlike en god blomstring bør det tilføres gjødsling med normal styrke hver 14. dag.