Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kanaridaddelpalme

Phoenix canariensis

Synonyme navn er fønikspalme og Phoenix macrocarpa. Slektsnavnet Phoenix er den gamle greske betegnelsen på daddelpalme. Men ordet kan også bety fønikler og purpurrød. Artsnavnet canariensis = fra Kanariøyene. I Sverige heter planten finbladig daddelpalme, og i England brukes navn som Canary Island Date Palm, Pineapple Palm, Canary Date Palm og Slender Date Palm.

Hjemsted/Opphav Phoenix canariensis kommer opprinnelig fra Kanariøyene, hvor den blir 8-10 m høy. Men planten er i dag spredt rundt hele Middelhavet. Mye av handelsvaren kommer fra Spania.

1-2 m høy (som potteplante), eviggrønn, kraftig, opprett palme med korte, tykke stammer som er dekt med bladrester og rosettstilte, fjørdelte, tilspissete, mørkegrønne blad som etter hvert blir overhengende. Robust, nøysom og litt eksotisk plante for stuen, kontorlandskapet og vinterhagen.

  • Phoenix canariensis (Kanaridaddelpalme) Foto: gardenia.net

  • Phoenix canariensis (Kanaridaddelpalme) Foto: floraccess.com

Botanisk beskrivelse

1-2 m høy (som potteplante), eviggrønn, kraftig, opprett, særbu palme med korte, tykke stammer som er helt dekt av rester av avfalne blad. Rosettstilte, fjørdelte, tilspissete, mørkegrønne blad med en blågrønn underside. Unge planter har opprettvoksende blad, mens blad på eldre er buet og utoverhengende. Bladene er myke mot toppen og skarpe og stikkende ved basis. Det er de nederste småbladene som blir til gule torner.

Bruk

Phoenix canariensis, som er en søsterart til daddelpalmen (Phoenix dactylifera), er en robust og svært nøysom plante, som vokser godt under dårlige lysforhold og varierende temperaturer. En lettstelt planter som vil ha god ventilasjon om sommeren, og som ønsker en svalere periode om vinteren.

På relativt lyse steder i boligen eller på kontoret, er den en flott golvplante. Siden planten vokser relativt seint, vil det ta år før den blir for stor i en stue. Men planten vil etter hvert kreve stor plass. Planten kan også stå ute om sommeren, og palmen trives godt i vinterhagen hvor den kan overvintre hvis temperaturen ikke går under frysepunktet.

Allergi- og giftfare

Det er ikke funnet rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av palmer i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.  

Formering

Phoenix canariensis formeres med frø.

 Vekstkrav og stell som potteplante

Vekstmedium

Vanlig blomsterjord som tilsettes 1/3 grov sand eller knust leca, er en egnet jord til kanaridaddelpalmen.

Krav til lys

Phoenix canariensis trivest under varierende lysforhold, fra stekende sol til dårlige lysforhold inne i et rom om sommeren. Om sommeren kan planten godt stå ute på terassen eller på balkongen. Men planter som har stått inne bør skjermes for direkte sol like etter at de er satt utendørs. Om vinteren bør planten stå så lyst som mulig.

Krav til temperatur

Planten trives best i en temperatur ved 14-16 grader om sommeren inne i en stue.

Ventilasjonen bør være god. Om vinteren er det ønskelig med en temperatur over 14 grader, men den tåler 8-10 grader.

Krav til vanning

Planten trives best i en forholdsvis fuktig jord med jevn tilgang på vatn om sommeren. Men jorda bør få litt tørke mellom hver vanning. Normalt er 1-2 vanninger pr. uke nok. Om mulig bruk regnvann eller bløtt (kokt) vann. Planten trivesgodt i selvvanningskar.

Ønske om luftfuktighet

Kanaridaddelpalme greier seg godt med en middels luftfuktighet, det vil si en relativ luftfuktighet mellom 50 og 60 %. En dusjing nå og da er gunstig om sommeren. Visne blad nederst på planter kan tyde på for lav luftfuktighet.

Krav til næring (gjødsling)

Fønikspalmen krever ikke mye gjødsel. I veksttida fra april til september er det nok med gjødselvann med normal styrke annenhver uke.

Omplanting

Unger planter bør omplantes årlig, mens eldre planter kan omplantes hvert tredje til femte år. Bruk en trang, godt drenert potte eller et selvvanningskar.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss