Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kroton

Codiaeum variegatum

Synonyme navn er Codiaeum chrysosticton, Codiaeum variegatum var. genuninum, Croton variegatus, Crozophyla variegata, Oxydectes variegata og Phyllaurea variegata. Slektsnavnet Codiaeum kommer enten av latin som er et plantenavn på øya Ternate-Tidore i Molukkene eller det viser til greske kodeia som betyr toppen av en plante. Artsnavnet variegatum = broket (bladfargene). Noen engelske navn er Croton, Fire Croton, Garden Croton og Variegated Croton.

Hjemsted/Opphav Codiaeum variegatum er opprinnelig hjemmehørende i tropisk Asia og Oseania, fra Malaysia, India og Indonesia I nord til det norøstlige Australia, samt på mange øyer i Sørøst-Asia, hvor den vokser i åpne skoger og kratt.

40-100 cm høy, eviggrønn, treaktig, tropisk bladplante me tykke, blanke læraktig blad med varierende bladform og med fargevariasjoner i blada mellom grønt, rødt, rosa, gult og oransje. Populær dekorasjonsplante.

  • Codiaeum variegatum (Kroton) Foto: hort.extension.wisc.edu

Botanisk beskrivelse

40-100 cm høy (som stueplante), eviggrønn, treaktig, tropisk, bladplante med blanke, tykke, læraktige blad med fargevariasjoner i grønt, rødt, rosa, gult og oransje. Fjørnerva blad med stor variasjon i bladformen fra spydforma til spisst eggforma blad. Planten blomstrer sjelden med uanselige blomster. Hele planten inneholder en giftig plantesaft.

Bruk

Kroton er en typisk dekorasjonsplante med blad som har en svært, varierende fargeprakt. Nye sorter som er foredlet fram i de senere år, tåler vårt relativt tørre stueklima bedre, og som stueplante brukes planten hele året.

 Allergi- og giftfare

Kroton er en svært giftig plante som inneholder en slimhinne- og hudirriterende melkesaft, som bryter fram når planten skades. Melkesafta kan gi rødfarging og væskefylte blemmer på hud og slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kroton formeres mest med toppstiklinger.

Vekstkrav og stell som potteplante

Vekstmedium

Kroton vokser godt i vanlig blomsterjord, men bland gjerne inn litt grov sand ved omplanting.

Krav til lys

Kroton trives best i godt lys, men den bør skjermes mot sterk, direkte sol om sommeren. Dess bedre lys, dess bedre synes bladenes fargeprakt. I stua er vinduer som vender mot sørøst og sørvest en god plassering for kroton om sommeren. I et vindu mot sør, bør planten plasseres litt lengre inn i rommet. Planten bør også stå lyst vinters tid.

Krav til temperatur

Planten trives best i et et middels varmt stueklima, det vil si en temperatur på 18 til 20 grader. Men kroton er følsom for temperatursvingninger og trekk. Planten tåler ikke kulde. Temperaturen vinters tid bør ikke komme under 16 grader.

Krav til vanning

Kroton trives best i en konstant fuktig jord fra mars til september, og jorda må aldri få tørke ut. Tørre planter får lett spinnmidd. Men jorda må ikke få bli gjennomsur, og det må ikke stå vann på skåla etter en halv time. Til vanning anbefales regnvann eller avkalka (kokt) vann. Røttene råtner lett i for fuktig jord.

Ønske om luftfuktighet

Luftfuktigheten kan aldri bli for høy for kroton. Jevnlig dusjing er viktig. Bruk gjerne «tallerkenmetoden» mellom plantene. Tørr luft øker muligheten for angrep av mjøldogg, spinnmidd og trips, og at eldre blad felles.

Krav til næring (gjødsling)

Kroton trenger regelmessig tilførsel av mye gjødsel fra april til september. I praksis bør det gis gjødselvann med normal styrke ukentlig. Men unge planter kan gjødsles litt mindre. For sterk gjødsling gir blad md mye grønn farge.

Omplanting

Det anbefales å omplante kroton årlig i en større potte om våren eller på ettervinteren.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss