Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘I need you’, bunndekkerose

Rosa x ‘I need you’™ Plant’n’Relax®

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Plant'n'Relax® er en ny serie med vakre hageroser som er utviklet av den danske roseforedleren Rosa Eskelund, gjennom sitt firma Roses Forever. Rosene er blitt testet både i Nederland og Danmark siden 2004. Sortene i denne serien er alle sunne og friske hageroser, med remonterende blomstring fra juni til september/oktober og alle tilrås plantet til kilimasone H4. Flere

Hjemsted/Opphav Rosa x ‘I need you’™ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det danske firmaet Roses Forever, ved Rosa Eskelund i Danmark.

40-60 cm høy, remonterende, godt forgreinet bunndekkerose med en utbredt vekst, tornete greiner, grønne, blanke blad og middels store, halvfylte, lys rosa, blomster med en svak, søtlig duft. Blomstrer fra juni til frosten kommer. Klimasone: H4.

  • Rosa x ‘I need you'™ Plant’n’Relax® (Bunndekkeose ‘I need you’™) Foto: plantetorvet.dk

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, remonterende, godt forgreinet bunndekkerose med en utbredt vekst, tornete greiner og grønne, blanke, læraktige blad.

Middels store (7-8 cm brede), halvfylte, lys rosa blomster med svak, søtlig duft. Blomstene sitter i klaser. Rik blomstring fra sist i juni til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker).

Rosa x ‘I need you’™ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

‘I need youer en bunndekkerose som egner seg i bed og grupper, og som ofte plantes i kasser og store kar. Blomstene tåler bra med regn uten å ta skade. Pollinerende insekter elsker sorten.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gir en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Bunndekkeroser formeres med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss