Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Never ending story’, buskrose

Rosa x ‘Never ending story’™ Plant’n’Relax®

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Plant'n'Relax® er en ny serie med vakre hageroser som er utviklet av den danske roseforedleren Rosa Eskelund, gjennom sitt firma Roses Forever. Rosene er blitt testet både i Nederland og Danmark siden 2004. Sortene i denne serien er alle sunne og friske hageroser, med remonterende blomstring fra juni til september/oktober og alle tilrås plantet til kilimasone H4. Flere av sortene egner seg til dyrking i potter og kar.

Hjemsted/Opphav Rosa x ‘Never ending story’™ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av danske Rosa Eskelund Hansen i 2011.

60-100 cm høy, remonterende, forgreinet buskrose med en opprett, noe utbredt vekst, tornete greiner, mørkegrønne, blanke blad og middels store, tettfylte, rosa blomster med et aprikosefarget senter og en svak, fruktduft. Blomstrer fra juni til frosten kommer. Klimasone: H4.

  • Rosa x ‘Never ending story' Plant’n’Relax® (Buskrose ‘Never ending story') Foto: ludwigsroses.co.za

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy, remonterende, god forgreinet buskrose med en opprett, noe utbredt vekst, tornete greiner og mørkegrønne, blanke, ulikefinnete blad.

Middels store, tettfylte, rosa blomster med et aprikosefarget senter og med en svak, fruktduft. Blomstene renser seg selv. Rik blomstring fra sist i juni til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser vokser godt i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr, relativt dårlig jord og godt leirholdig jord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa x ‘Never ending story’™ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Roser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. Rosa x ‘Never ending story’™ er en vakker solitærrose og som egner seg i bed, grupper og i potter og kar. Blomstene tåler regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Formering

Roser formeres mest med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss