Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Paul Shirville’, stilkrose

Rosa ‘Paul Shirville’

Kultivarnavn: ‘HARqueterwife’. Et synonymt navn er ‘Heart Throb’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet er britisk.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Rosemary Harkness’ er en tehybrid (krysning), som ble foredlet fram av firmaet Harkness Roses, i Herforshire, i England, i 1981. Foreldre: ‘Compassion’ x ‘Mischief.

80-100 cm høy, opprett stilkrose med en busket vekst, tornerike greiner, mørkegrønne, blanke blad og store, fylte, rosa blomster med et gult skjær og som får en svært sterk søtlig duft. God gjenblomstring (remontering). Klimasone: H3.

  • Rosa 'Paul Shirville' (Stilkrose 'Paul Shirville') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, opprett stilkrose med en busket vekst, tornerike greiner og mørkegrønne, blanke blad. Bladene er bronserøde som unge.

Store (8 cm brede), fylte, rosa blomster med et gult skjær over undersiden av kronbladene, og som i starten gir blomsten en laksrosa glød. Blomsten har en svært sterk søtlig duft. Blomstene sitter enkeltvis eller i klaser på fem. God gjenblomstring (remontering).

Vekstkrav og klimasone

Stilkroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Stilkroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Paul Shirvilletilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområde

Stilkroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. Dessverre har blomstene en tendens til å råtne i vått vær. Sorten er en god snittrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med stilkroser.

Beskjæring

Stilkroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Stilkroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er lett mottakelig for stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss