Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Atlasklarkia

Clarkia amoena

Synonyme navn er silkeatlasblomst, godetia, Clarkia amoena ssp. amoena, Godetia x hybrida, Godetia hybrida, Godetia grandiflora og Godetia amoena. Slektsnavnet Clarkia er etter en amerikansk oppdagelsesreisende kaptein Clark, som reiste i California, og som levde på 1800-tallet. Artsnavnet amoena betyr yndig. I Sverige heter planten atlasblomma og i England brukes blant annet navnene satin flower, Godetia grandiflora og Clarkia grandiflora.

Hjemsted/Opphav Atlasklarkia har sin opprinnelse i California.

40-50 cm høy, ettårig, opprett plante med greinete stengler, smale, lansettformete, blågrønne blad og røde eller rosa blomster, fra juli til september. Rabatt- og snittblomst.

  • Clarkia amoena (Atlasklarkia) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

40-50 cm høy, ettårig, opprett plante med greinete stengler og smale, lansettforma, blågrønne blad.

Blomster i røde og rosa nyanser, 5 cm brede, alt etter sort, og som sitter i klaser. Blomstring: juli-september. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Atlasklarkia trives best i jevnt fuktig, men godt drenert, sandrik moldjord, på en solrik vokseplass.

Bruksområder

Atlasklarkia er en god plante i bed og som kantplante. Den er også en vakker snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking av denne slekta er kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Atlasklarkia formeres med frø. Planten kan enten sås direkte på vokseplassen eller tiltrekkes som en utplantingsplante, og plantes ut på vokseplasen når faren for vårfrost er over.

Sorter

Det finnes flere kultivarer (navnesorter).

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss