Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blomsterert

Lathyrus odoratus

Synonyme navn er erteblomst og blomsterskolm. Slektsnavnet Lathyrus er et gammelt gresk navn på en del erteplanter. Artsnavnet odoratus betyr velluktende (blomstens duft). I Sverige kalles planten luktärt, mens det vanligste engelske navnet er Sweet Pea.

Hjemsted/Opphav Blomsterert kommer opprinnelig fra Sør-Italia, Sicilia og Kreta. Sortssortimentet er stort hos blomsterert med tanke på voksemåte, høyde og fargeblandinger.

Klatrende sommerblomst med lange stengler med slyngtråder (de fleste), likefinnete, blågrønne blad og erteblomster i mange farger. Blomstring fra juli til september. Planten må ha noe å klatre i.

  • Lathyrus odoratus (Blomsterert) Foto: aucklandbotanicgardens.co.nz

Plantebeskrivelse

40-50 cm høy, ettårig plante med lange, klatrende / hengende stengler. Skruestilte, likefinnete blad med runde, svakt blågrønne småblad. Hvert blad slutter med en slyngtråd. Men sorter uten slyngtråd finnes. Blomstene som sitter i glisne klaser, ligner sommerfugler og er svært velduftende. Erteblomster i hvite, rosa, røde, purpur, blå og fiolette fargevalører, som har 4 kronblad og et båtformet, omdannet kronblad, som sitter i en stilket, smal og avlang klase, fra juli til september. Frukta er en skolm med flere frø.

Vekstkrav

Blomsterert trives best i næringsrik, moldrik og noe sandblandet jord. Erter bør ikke plantes på samme sted flere år etter hverandre, dersom jorda ikke byttes helt ut, slik som i potter og balkongkasser.

Bruksområder

Erteblomst er en vanlig klatreplante på gjerder, egne spalier langs vegg o.l. i villahager, mye på grunn av den lange blomstringa. Den egner seg også godt i ampler, urner og balkongkasser. De lave sortene (uten oppbinding) er også gode i bed. Planteavstand: 20 cm. I dekorasjonssammenheng brukes erteblomst ofte som friske snittblomster. Blomstene har en holdbarhet på 5-8 dager.

 Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av erter er ikke kjent. Men blomsterert som har duftende blomster, kan forårsake problemer for duftoverfølsomme personer i dårlig ventilerte rom. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Blomsterert formeres med frø. Planten kan såes direkte på vokseplassen, men det er vanligere å forkultiveres den inne, og så plante den ut på vokseplassen som en utplantingsplante.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss