Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Chilegjøglerblom («Sommergjøgler»)

Erythranthe lutea

Synonyme navn er gul apeblomst, sommergjøgler, hagegjøgler, gul gjøglerblom, snaugjøglerblom, Mimulus lutea og Mimulus variegatus. Artsnavnet lutea betyr gul (blomsten). I Sverige heter planten brokgyckelblomma og i England brukes navnet Monkey Musk.

Hjemsted/Opphav Chilegjøglerblom er mest hybrider (krysninger) mellom Mimulus guttatus og Mimulus luteus. Planten har sin opprinnelse fra tropiske områder i Chile og Argentina.

20-30 cm høy, flerårig plante som dyrkes som ettårig i Norge. Teppedannende plante med halvt nedliggende stengler, gulgrønne blad og traktforma, duftende gule blomster fra juni til september. Rabattplante for en jevnt fuktig plass.

  • Erythranthe lutea (Chilegjøglerblom) Foto: especes-exotiques-envahissantes.fr

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy flerårig, teppedannende plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst i Norge. Planten har halvt nedliggende stengler og det dannes røtter fra stengelleddene. Motsatte, små, hjerteformete, skarpkantete, gulgrønne blad.

Traktforma, duftende, 4 cm brede, knallgule blomster med tilfeldige purpurflekker på innsiden av kronbladene, som sitter i åpne klaser. Men det finnes sorter med flekkete hvite og røde blomster. Blomstring: juni-september. Frukta er en kapsel med tallrike små frø.

Vekstkrav

Erythranthe trives best i en jevnt fuktig, veldrenert, næringsrik, sandblandet, moldjord, i sol eller halvskygge. Planten krever mye vann og tåler dårlig tørke.s

Bruksområder

Chilegjøglerblom er en rabattplante som kan plantes nær vann, bare jorda er godt drenert. Planten blir også plantet i større plantekar. Hjort liker ikke planten.s

Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av gjøgler er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Erythranthe formeres med frø, og tiltrekkes som en utplantingsplante.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss