Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Edeltåre

Fuchsia x hybrida

Synonyme navn på Fuchsia er dråpe, fuksia og Kristi blodsdråpe. Slektsnavnet Fuchsia stammer fra tyskeren Leonard Fuchs (1501-66), lege og botaniker. Navnet Triphylla betyr med tre blader. De norske navnene dråpe og tåre viser til blomstens form. Både i Sverige og England brukes navnet Fuchsia.

Hjemsted/Opphav Fuchsia a hybrida består av et hybridkompleks der Fuchsia fulgens og Fuchsia magellanica og flere andre trolig en innblandet. De fleste arter som brukes til dyrking stammer fra Sør-Afrika.

Sommerblomst som egentlig er en busk. Treaktig stamme med lange, ovale blad og store, hengende, røde, rosa, lilla eller hvite, tofargete, klokkeformete blomster på tynne stilker. Lang blomstring. God plante i bed, ampler, krukker, urner og kasser.

  • Edeltåre (Fuchsia – hybrida-gruppen)

  • Edeltåre (Fuchsia – hybrida-gruppen)

  • Edeltåre (Fuchsia – hybrida-gruppen)

  • Edeltåre (Fuchsia Hybrida gruppen)

Plantebeskrivelse

30-50 cm høye, flerårige busker som brukes som sommerblomst. Den er ikke herdig nok til å overvintre utendørs hos oss. Opprette eller hengende vekstformer, alt etter sort. Små, ovale blad. Store, hengende, røde, rosa, lilla eller hvite tofargete, klokkeformete blomster som sitter på tynne stilker i bladhjørnene. Blomsten består av et rørformet, forlenget underbeger som ender i fire sterkt farga begerblad og et skjørt av fire sterkt farga kronblad. Midt i blomsten sitter 8 pollenbærere og en griffel med som oftest 4-delt arr. Blomstens midtparti har klokkeform. Ofte sitter flere blomster sammen. Blomstring fra juli – frosten. Frukta er et mykt bær.

Vekstkrav

Edeltåre trives best på en drenert, næringsrik, kalkrik, dyp, moldholdig jord i sol og halvskygge. Den tåler en god del regn og dårlig vær uten å ta nevneverdig skade. Svak for uttørking.

Bruksområder

Fuchsia brukes både i bed, kasser, urner og ampler på grunn av sin lange og rike blomstring. Populær kirkegårdsplante. Planteavstand i bed: 30 cm. Dersom planten tas inn om høsten og lagres på et lyst og tørt sted ved + 3 – 5 0 C og vatnes sparsomt, kan vi ha glede av den i mange år. Brukes også som potteplante. Fuksia selges også oppstammet.

Allergifare

Fuchsia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved hobbydyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Fuksia formeres vegetativt med stiklinger. Hos oss dyrkes den som utplantingsplante, det vil si at den stikkes i hus og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Sorter

Det finnes en mengde hybrider (sorter) av Fuchsia. Noen sorter som er mye brukt hos oss er:

Fuchsia ‘Beacon Rosa’ – opprettvoksende sort røde begerblad og rosa kronblad.

Fuchsia ‘Beacon Rød’ – opprettvoksende sort røde begerblad og røde kronblad.

Fuchsia ‘Diadem’ – hengende sort med hvite begerblad og fiolette kronblad.

Fuchsia ‘Göteborgskan’ – er en gammel sort med røde begerblad og hvite kronblad.

Fuchsia ‘Foxtrot’  – er en 30 høy sort med blandede farger.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss