Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Engletrompet

Brugmansia suaveolens

Synonyme navn er englebasun og Brugmansia candida. Slektsnavnet Brugmansia er etter er etter Sebald Justin Bergmans (1763.1819), en nederlandsk professor i Leiden. Artsnavnet suaveolens betyr velluktende (blomsten). Artsnavnet candida betyr blendende hvit, ren og uskyldig. I Sverige heter planten änglabasum, mens det engelske navnet er Angel’s Trumpets.

Hjemsted/Opphav Engletrompet er en hybrid (krysning) mellom B. aurea og B. versicolor. Planten stammer opprinnelig fra Sør-Amerika.

100-200 cm høyt, flerårig tre som ikke kan overvintre ute. Grågrønne, lange blad og hvite, rosa eller gule, trompetforma, velduftende blomster i juli-august. God plante i en frostfri vinterhage.

  • Brugmansia suaveolens (Engletrompet) Foto: bumbleseeds.com

Plantebeskrivelse

100-200 cm høyt, flerårig, stort tre (4-5 m) med en kraftig, vedaktig stamme, som må overvintrer frostfritt og lyst. Grågrønne, opptil 30 cm lange blad. Hele planten er giftig.

Hvite, rosa eller gule (etter sort), trompetforma, opptil 30 cm lange, hengende blomster, mest enkle, men fylte blomster finnes. Blomstene har en fantastisk vellukt, særlig om kvelden. Blomstring: juli-august. Frukta er et bær.

Vekstkrav

Engletrompet trives best i en veldrenert, godt sandblanda moldholdig, næringsrik jord i full sol på en lun plass. Årlig gjødsling må til.

Bruksområder

Brugmansia dyrkes på grunn av sine flotte, duftene blomster. Siden planten ikke kan overvintre ute, så blir den ofte plantet i store potter, som lett kan flyttes. Plante for en frostfri vinterhage, Veranda og balkong.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved utendørs dyrking er ikke kjent. Men duften av planten kan skape ubehag for personer med duftoverfølsomhet. Alle deler av planten er giftig om de spises. Bør ikke plantes i barnemiljøer.

Formering

Engletrompet kan lett formeres med stiklinger som tas i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss