Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Femtunge

Scaevola aemula

Et synonymt navn er Scaevola saligna. Slektsnavnet Scaevola kommer fra latin scaevus, som betyr på venstre side, og som viser til blomstens kronblad som sitter på en side (fanelignende). Artsnavnet aemula kommer fra latin aemulus, som betyr å etterligne, konkurrere, men navnet har usikkert opphav. Navnet femtunge viser til at blomsten har fem kronblad. I Sverige heter planten femtunga, mens engelske navn er Fan flower, Fairy Fan-flower og Scaevola.

Hjemsted/Opphav Femtunge er viltvoksende i sandområder i det sørøstlige Australia. En rekke kultivarer (navnesorter) er i handelen.

Sommerblomst med hengende vekst, frodig bladverk og blomster i blå, blåfiolette eller hvite nyanser. Blomstring fra juni til frosten. Populær ampelplante.

  • Femtunge (Scaevola aemula)

  • Femtunge (Scaevola aemula)

  • Femtunge (Scaevola aemula)

  • Femtunge (Scaevola aemula)

  • Femtunge (Scaveola aemula)

  • Femtunge (Scaveola aemula)

  • Scaevola aemula (Femtunge)

  • Scaevola aemula (Femtunge)

  • Scaevola aemula (Femtunge)

  • Scaevola aemula (Femtunge)

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, ettårig sommerblomst med hengende greiner som brer seg ut i alle retninger. Frodig bladverk, som består av avlange, 3-5 cm lange, glatte, lett krumme blad. Vakre, 2,5-3 cm brede, blomster i blå, blåfiolette eller hvite nyanser. Blomsten har en eiendommelig bygning med alle fem kronblad til en side, noe som gir den en faneform. Det spesielle ved planten er at den er selvrensende, den kaster vekk gamle blomster. Blomstring fra utplanting til frosten kommer.

Vekstkrav

Femtunge trives best i en moldrik, lett sur, veldrenert, men jevnt fuktig jord i sol eller halvskygge. Blomstene får sterkest farge i sol. Den liker ikke kalk. Planten bør gjødsles moderat gjennom hele sesongen. Den tåler en opptørking. Femtunge tåler ustabilt vær og mye regn uten at blomstringen opphører. Ved å skjære tilbake lange greiner oppnås ny forgreining og mer blomstring over hele planten. Planten er sunn og frisk.

Bruksområder

Scaevola aemula er en utmerket hengeplante i ampler, og den egner seg i sammenplantinger i verandakasser, krukker, urner og ved murer. Prøv den sammen med Bidens. Men planten er også en god bunndekkeplante på solrike steder. Planteavstand: 50 cm.

Allergifare

Scaevola er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Femtunge formeres vegetativt med stiklinger. Den dyrkes som en utplantingsplante og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss