Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageormehode

Echium plantagineum

Synonyme navn er Echium lycopsis og Echium maritimum. Slektsnavnet Echium er fra gammelgresk ekhis, som betyr (hogg-) orm. Planter i slekta brukes mot hoggormbitt. En annen tolkning er at navnet kommer av frøenes likhet med et ormehode. Artsnavnet plantagineum betyr grobladlignende (groblad = Plantago). I England brukes navnet Purple viper’s bugloss.

Hjemsted/Opphav Hageormehode er viltvoksende i Sør- og Vest-Europa, så langt nord som til sørvestlige deler av England, og i nordvestlige områder i Afrika.

80-100 cm høy, ett- eller toårig plante som dyrkes som ettårig i Norge. Opprett, ruhåret plante med grønne, hjerteformete, strihårete og blå blomster i klaser. Blomstring: juli-frosten. Bedplante.

  • Echium plantagineum (Hageormehode) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, ett- eller toårig, opprett, forgreinet plante med en stengel som er stivhåret og grønne, hjerteforma, strihårete blad.

Blå, senere rødfiolette, 2-3 cm brede blomster, i klaser. Blomstring: juli-frosten. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Hageormeholde er en plante som vokser godt i de fleste godt drenerte, sandrike og næringsfattige jordarter. Vokser både i sol og halvskygge.

Bruksområder

Hageormehode er en god bedplante, som også egner seg i fjellhager. Brukes også en del som en kantplante. God plante for bier og pollinerende insekter.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av ormehode er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Echium formeres med frø, som kan såes direkte på vokseplassen.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss