Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagereseda (Duftreseda)

Reseda odorata

Et synonymt navn er duftreseda. Slektsnavnet Reseda kommer av resedare, som betyr lindre eller stille. Plinius ga dette navnet til en plante som skulle kunne lindre betennelser. Artsnavnet odorata betyr velduftende (blomstene). I Sverige kalles planten luktreseda og et engelsk navn er Mignonette.

Hjemsted/Opphav Hagereseda kommer opprinnelig fra Nord-Afrika (Libya), og er vanlig i Middelhavsområdet.

20-40 cm høy, ettårig, opprett sommerblomst med greinete stengler, gulgrønne, spadeformete blad og små, velduftende, gulgrønne blomster i toppstilte klaser, fra juli til frosten kommer. Bedplante, som brukes til snitt.

  • Reseda odorata (Hagereseda) Foto: Tiril Myhre Pedersen

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett eller noe nedliggende, glatte, sterkt greinete stengler og skruestilte, gulgrønne, spadeformete, ca. 10 cm lange blad.

Velduftende blomster som er små, uregelmessige, 5-6 tallige, gulgrønne med litt oransjerødt, og som sitter i tette, endestilte klaser i toppen av stenglene. Blomstring: juli-oktober. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Hagereseda vokser bra i de fleste jordarter, men trives best i en veldrenert, kalkholdig, jevnt fuktig, sandholdig moldjord på en solrik plass.

Bruksområder

Hagereseda er en typisk bedplante som også er en god kantplante. Plantes ofte på steder hvor det er ønskelig med litt velduft. Planten er også en god snittblomst.

 Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av hagereseda er ikke kjent. Men plantesaften inneholder hud- og slimhinneaktive glykosider. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagereseda formeres med frø, som kan såes direkte på vokseplassen. Frøplantene tynnes ut til en planteavstand på 10-15 cm.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss