Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengebegonia

Begonia x tuberhybrida Pendula-gruppen

Slektsnavnet Begonia stammer fra franskmannen Michel Bégon (1638-1710), som var generalintendent for den franske kolonien San Domingo (nå Haiti). Artsnavnet tuberhybrida betyr ”knollhybrid”, og viser til at planten har knoller. Det latinske navnet pendula betyr hengende. På svensk kalles planten knöllbegonia, mens det engelske navnet er Tuberous Begonia.

Hjemsted/Opphav Hengebegonia er et samlenavn for kulturformer (navnesorter) som er krysninger mellom en lang rekke arter av Begonia, de første fra omkring 1870. Flere av artene i foredlingsarbeidet stammer fra Andes.

Sommerblomst med hengende vekst og enkle eller fylte blomster i røde, rosa, laks eller oransje nyanser, fra juni til frosten.

  • Hengebegonia (Begonia x tuberhybrida)

Plantebeskrivelse

Sommerblomst med med opptil 1 m lange, hengende, tynne stengler og røde, rosa, laks eller oransje blomster i rikt, greinete, klaser fra juni til frosten.  Planten er flerårig, men som vi dyrker som ettårig. Opptil, ca. 8 cm lange blad. Fellestrekk ved knollbegonia er den flerårige, knollformete rotstokken, som har sin hviletid i vinterhalvåret og den ettårige, overjordiske stengelen som visner ned om høsten. Blomstring fra juni til frosten.

Vekstkrav

Knollbegonia er en herdig plante som trives best i næringsrik, humusrik, godt drenert jord i sol og halvskygge. Planten tåler bra med regn. Regelmessig gjødsling øker blomstermengden.

Bruksområder

Begonia x tuberhybrida Pendula-gruppen, egner seg til dyrking i krukker, balkongkasser og ampler. Dersom visne blomster plukkes bort, blir blomstringen rikere. Planten bør vannes i tørkeperioder.

Allergifare

Begonia kan forårsake hudproblemer (dermatitt) ved nærkontakt av enkelte arter. Innendørs kan Begonia forårsake overfølsomhetsreaksjoner i slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Hengebegonia formeres mest med toppstiklinger, men deling av rotknoller kan også benyttes. Knollbegonia dyrkes som en utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ute når faren for nattefrost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss