Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengelobelia

Lobelia erinus Pendula-gruppen

Et synonymt navn er hengende hagelobelia. Slektsnavnet Lobelia har sitt opphav fra den nederlandske botanikeren Matthias Lobelius (1538-1616), som bodde i England. Artsnavnet erinus kommer av det gresk erineos, som er navn på fikentreet hos Homer (800 f. Kr.). På svensk kalles planten kantlobelia, mens det engelske navn er Trailing Lobelia og Garden Lobelia.

Hjemsted/Opphav Arten Lobelia erinus er viltvoksende I Kapp-provinsen I Sør-Afrika. Arten dyrkes ikke hos oss, men en rekke kultivarer (navnesorter) finnes i handelen.

Tettgreinet sommerblomst med lange, hengende greiner, små, smale blad og blå, røde eller hvite blomster, fra juni til frosten. God ampelplante.

  • Hagelobelia (Lobelia erinus Pendula-gruppen)

  • Hagelobelia (Lobelia erinus Pendula-gruppen)

  • Hagelobelia (Lobelia erinus Pendula-gruppen)

  • Hagelobelia (Lobelia erinus Pendula-gruppen)

Plantebeskrivelse

15–20 cm høye, ettårige sorter med inntil 50 cm lange, nedliggende stengler og som får en hengende vekst. Tettgreinete planter med små, smale blad som kun er synlig i enden av stenglene. Stenglene er helt dekt med blomster. Små, tallrike blomster I blå, hvite eller røde farger, som sitter i halvskjermer. Blomstring fra mai / juni til første frostnatt. Blomsten er en såkalt zygomorf blomst med 5 begerblad og 5 sammenvokste kronblad som danner en leppekrone med 2-delt underleppe og 3-delt overleppe. De 5 pollenbærerne er vokst sammen til et rør rundt griffelen. Kapselfrukt.

Vekstkrav

Lobelia erinus vokser bra i nesten all slags jord, men trives best i en god, jevnt fuktig, næringsrik og moldholdig jord.  Både blomstermengden og blomsterfargen blir best på en solrik plass. Vanning må til i tørkeperioder. Gjødsles om våren. Planten tåler bra med vind og regn uten å ta skade.

Bruksområder

Hengelobelia er utmerkede planter til ampler, balkongkasser, store krukker og urner. Den er også en god bunndekkeplante om den får vokse fritt utover i et bed.

Allergifare

Lobelia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Lobelia erinus formeres med frø. Planten har ca. 27.000 frø pr. gram. Frøet sås direkte i salgspotta, 10-12 frø per potte (0,7-1 g frø gir 1000 planter). Ved 18-20 o C spirer frøet etter 1-2 uker. Kulturtiden er ca. 60-75 døgn ved 15 grader. Hos oss dyrkes Lobelia som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss