Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Judaspenger

Lunaria annua

Synonyme navn er månefiol og Lunaria biennis. Slektsnavnet Lunaria kommer av lat. luna, som betyr måne. Artsnavnet annua betyr ettårig. I Sverige kalles planten judaspenningar og et engelsk navn er Honesty.

Hjemsted/Opphav Judaspenger hører naturlig heime i sørøstlige deler av Europa og i Italia.

60-100 cm høy, opprett, greinet plante som er 2-årig, men som i Norge dyrkes som en ettårig sommerblomst. Rødfiolette, duftende blomster i klaser i stengeltoppene i juni-juli. Særegne skulpefrukter med en sølvglinsende skillevegg som blir sittende igjen og som danner «judaspengene».

  • Lunaria annuua (Judaspenger) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy, toårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst. Opprett, forgreinet stengel med grønne blad som øverst på stengelen er sittende.

Rødfiolette, 1-2 cm brede, duftende blomster som sitter i klaser i toppen av stenglene. De to ytre begerbladene er sekkformet. Blomstring: juni-juli.

Frukta er en skulpe. Skulpene er flate, 2-4 cm brede med få flate, vingete frø. Skulpens sølvglinsende skillevegg blir sittende igjen atter at skulpens to lapper har falt av. Her er årsaken til det norske navnet.

Vekstkrav

Judaspenger trives best i en veldrenert, godt sandblandet moldjord i sol og halvskygge.

Planten krever ikke noe ekstra.

Bruksområder

Judaspenger egner seg godt i blomsterenger og i bed, foruten at den er fin til tørking. Høstes for tørking når planten har mistet all farge om høsten. Hele planten med rota henges opp. Etter et par uker kan frøhusene renses slik at «sølvpengene» kan tas ut.

 Allergifare

Info om helseproblemer ved dyrking av judaspenger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Lunaria formeres med frø, som enten såes direkte på vokseplassen eller såes inne og plantes ut som en utplantingsplante når faren for nattefrost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss