Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kanariblomkarse

Tropaeolum peregrinum

Slektsnavnet Tropaeolum kommer fra gresk tropaion, som betyr seierstegn, og som viser til blomstens form. Artsnavnene peregrinum betyr fremmed, utenlandsk. På svensk heter planten fjärildskrasse, mens et vanlig engelsk navn er Canary creeper.

Hjemsted/Opphav Kanariblomkarse har sin naturlige utbredelse i Sør-Amerika, nærmere bestemt i Peru.

Ettårig klatreplante med spinkle, 4-5 m lange, stengler som klatrer med bladstilkene. Runde, 5-lappete blad med en lang bladstilk og små, gule blomster med en honningspore, fra juli til frosten kommer. Klatre- og ampelplante.

  • Tropaeolum peregrinum (Kanariblomkarse) Foto: selectseeds.com

Plantebeskrivelse

Ettårig klatreplante som er rikt forgreinet med spinkle, 4-5 m lange, klatrende stengler, og som vokser svært fort. Skruestilte, runde/skjoldformete, grønne og dypt 5-lappete med en lang bladstilk. Blad og stengler er saftige og klatrer ved hjelp av bladstilkene.

Små, gule, uregelmessige blomster med frynsete kronblad. Blomsten er 5-tallig med en honningspore. Blomstring fra juli til frosten kommer. Frukta er en 3-delt kapsel med ett frø i hver del.

Vekstkrav

Blomkarse trives best i en god, næringsrik, drenert, sandholdig moldjord i sol. Tørke og næringsmangel reduserer plantens blomstring og frodighet. Planten tåler regn.

Bruksområder

Tropaeolum peregrinum er en villig klatreplante, som klatrer av seg selv. Den er også en god ampelplante som også benyttes i espalier, pergolaer, ved murer, på rekkverk, langs altaner og i krukker og kasser.

Allergifare

Tropaeolum er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men slekta inneholder de samme stoffer som korsblomstfamilien kan gi hudplager ved direktekontakt med plantesaften. Frøene som har en skarp smak, kan gi slimhinneirritasjoner ved tygging. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Blomkarse formeres med frø. Hos oss dyrkes den som utplantingsplante eller den såes direkte på vokseplassen. Frøene bør få ligge i lunket vann et døgn før såing.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss