Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kantvortemelk

Euphorbia marginata

Slektsnavnet Euphorbia kommer av gresk euforbion = busk med melkesaft, som i sin tur kommer av eu = vel, og forbe = fõr, mat. Artsnavnet marginata = kantet. I England brukes navn som snow-on-the-mountain, smoke-on-the-prairie, variegated spurge og whitemargined spurge.

Hjemsted/Opphav Kantvortemelk er heimehørende i deler av det tempererte Nord-Amerika, fra det østlige Canada til det sørvestlige USA. Planten er naturalisert i store deler av Kina.

50-60 cm høy, ettårig plante med buskaktig vekst, spisse, ovale blad med hvite kanter og uanselige blomster. Vi bruker den som en bladplante. Rabattplante som er en god snittblomst.

  • Euphorbia marginata (Kantvortemelk) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

50-60 cm høy, ettårig plante med en buskaktig vekst og spisse, ovale, vakre grønne blad med hvite bladkanter, og jo lenger oppe på planten bladene sitter, dess bredere blir de hvite bladkantene. Hele planten inneholder en giftig plantesaft.

Små, uanselige blomster med hvite høyblader , som sitter i greintoppene. Blomstring fra juli til september. Vi betrakter planten som en bladplante. Frukta er en spaltefrukt som deler seg i flere deler og hver del inneholder ett frø.

Vekstkrav

Kantvortemelk vokser godt i flere typer jord, men trives best i en veldrenert, godt sandholdig, moldrik og næringsrik jord i sol og halvskygge

Bruksområder

Kantvortemelk egner seg godt i rabatter, fjellhager og på murer. Dessuten er den en god snittplante. Anbefalt planteavstand: 20 cm.

 Allergi- og giftfare

Kantvortemelk inneholder slimhinne- og hudirriterende melkesaft, som bryter fram når planten skades. Melkesafta kan gi rødfarging og væskefylte blemmer på hud og slimhinner. Hele planten er giftig. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kantvortemelk formeres med frø, stiklinger eller ved deling.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss